6 krachtige paddenstoelen in Nederland

We beginnen in het Westen eigenlijk nu pas te zien, wat ze in het Oosten al heel lang weten: de krachtige eigenschappen van medicinale paddenstoelen. Deze paddenstoelen bevatten een scala aan mystieke eigenschappen die ook nog eens gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

De wondere wereld van paddenstoelen

Zolang de mensheid bestaat, bestaan er al medicinale paddenstoelen. We letten er alleen niet meer op. Er wordt geschat dat er wereldwijd 140.000 verschillende soorten zijn. Hiervan zijn 15.000 soorten bekend, waarvan 800 verschillende paddenstoelen medische werken. Dit betekent dat er nog steeds een heleboel paddenstoelen zijn waarvan we niets weten. Ook niet of ze bijzondere, medicinale eigenschappen bezitten. Desondanks, weten we van een aantal paddenstoelen wél wat de uitwerking is op ons lichaam.

Medicinale paddenstoelen Pure Mushrooms download ebook

1. Reishi

Reishi is misschien wel de paddenstoel die het breedst inzetbaar is, vanwege de bijzondere stoffen die het bevat. Wanneer je echt puur naar Reishi kijkt, zijn er twee bestanddelen die deze zwam voornamelijk bijzonder maken: de triterpenen en polysachariden. Triterpenen worden vooral gewaardeerd vanwege hun adaptogene effect en polysachariden vanwege de essentiële suikers die zij bevatten. Essentiële suikers wil zeggen dat ons lichaam de suikers moeilijk zelf kan aanmaken en dat we ze via voeding binnen moeten krijgen. Deze suikers zijn nodig voor het optimaal functioneren en presteren van het lichaam. Essentieel dus.

Reishi paddenstoel

Naast deze belangrijke bestanddelen bevat Reishi antibacteriële eigenschappen en een beschermende functie voor de lever.

2. Chaga

Eigenlijk is de Chaga de parasiet van de Berkenboom. Wanneer je de Chaga ziet, zal de zwam waarschijnlijk niet eens opvallen. Het is een zwartgeblakerde uitstulping van de berkenboom. Echter, uiterlijk bedriegt. Wanneer je de Chaga openmaakt heeft het een helder oranje binnenkant en zit boordevol met belangrijke stoffen. Zo bevat deze paddenstoel een zeer groot aantal actieve componenten die een antioxidatieve, antitumorale en antivirale werking hebben. De Chaga helpt je met name om je lichaam (weer) in balans te brengen.

Chaga paddenstoel

3. Lion’s Mane (pruikzwam)

De Lion’s Mane is een paddenstoel met roomwitte stekels die lijken op de manen van een leeuw. Een erg mooie verschijnen. Naast zijn uiterlijk wordt deze paddenstoel vaak gebruikt bij neurologische aandoeningen en emotionele- en stressklachten. Waarom? Deze zwam bevat een flinke hoeveelheid polysaccharide HEM, wat een gunstige uitwerking heeft op de neurotransmitters en myeline in de hersenen en het zenuwstelsel. Neurotransmitters zorgen voor de signaaloverdracht binnen zenuwen en de stof myeline is de beschermlaag om de zenuw heen.

Lion's Mane paddenstoel

4. Cordyceps

Cordyceps is - net zoals de Reishi - een breed inzetbare paddenstoel. Zo helpt het bij het verbeteren van sportprestaties tot aan het verhogen van het libodo. In China wordt deze paddenstoel veelvuldig gebruikt door topsporters vanwege zijn positieve invloeden op de luchtwegen en het energieniveau. Zo zou in 1992 bij de Olympische Spelen Cordyceps gebruikt zijn door het Chinese sportteam. En wat bleek? In dat jaar zette ze de ene na de andere indrukwekkende prestatie neer; meerdere wereldrecords werden verbroken. Het kan toeval zijn, maar ook niet… Wel is aangetoont dat cordyceps bepaalde stoffen bevat. Enkele voorbeelden: cordycepine, nucleotides, polysachariden, sterolen, spoorelementen en mineralen. Deze stoffen zijn onder ander goed voor de hart- en bloedvaten, luchtwegen, lever en glucosestofwisseling.

Cordyceps paddenstoel

5. Shiitake

Shiitake is één van de lekkerste paddenstoelen in dit lijstje. Heerlijk als delicatesse. Je kunt ze daarom ook gewoon kopen in de supermarkt. Alleen, wil je écht de gezondheidsvoordelen van deze paddenstoel ervaren, moet je een aanzienlijke hoeveelheid van deze Shiitake paddenstoelen opeten. De bestanddelen die deze zwam zo bijzonder maken zijn de polysacchariden: Lentinan en Eritadenine. Deze bestanddelen hebben een positieve invloed op het immuunsysteem, een ontgiftende werking op de lever en ontstekingsremmende eigenschappen.

Shiitake paddenstoel

6. Maitake

De Maitake is net zoals de Shiitake een lekkere paddenstoel om mee te koken. Het heeft een rijke smaak. Door de unieke mix van bestanddelen wordt deze paddenstoel niet alleen geroemd om haar smaak, maar ook vanwege het palette aan werkzame stoffen. Zo bevat de Maitake krachtige antivirale, antioxidanten en antibacteriële eigenschappen.

Maitake paddenstoel

Een paddenstoel uitproberen?

Ben jij enthousiast geworden over één of meerdere paddenstoelen? Probeer het vooral uit! Let wel op welk merk je uitkiest. Er zijn veel verschillende producenten op de markt die claimen natuurlijke paddenstoelensupplementen te verkopen. Dit is niet altijd waar. Wijzelf zijn bijvoorbeeld erg fan van Pure Mushrooms. Zij produceren op een eerlijke en natuurlijke manier hun supplementen. Ook zijn hun producten in het bezit van de benodigde certificaten die de professionaliteit en kwaliteit onderstrepen.

Wil je meer weten over medicinale paddenstoelen? Download hier de gratis E-book van Pure Mushrooms.