Onlangs bracht de Maag, Lever Darm Stichting naar buiten dat 1 op de 4 Nederlanders bekend is bij de huisarts met dat zij met maag-, lever- of darmklachten kampen (onderzoek van RIVM in 2018). De ernst en soort klachten hierin is per situatie verschillend. Desondanks gaat het hier om een schokkend aantal, want 1 op de 4 Nederlands zijn ruim 3,7 miljoen mensen die dagelijks last hebben van hun maag, lever of darmen. En dan heb je het niet eens over de gevallen die niet bekend zijn bij de huisarts…
De juiste balans tussen slechte en goede bacteriën
Deze cijfers onderstrepen meteen de noodzaak voor een gezonde spijsvertering én darmflora. Maar hoe? Simpel, balans creëren. In je darmen komen zowel goede als slechte bacteriën voor. Beiden heb je nodig, maar wel in de juiste hoeveelheden. Wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen, krijg je klachten. Denk aan constipatie, winderigheid, allergieën, diarree enzovoort. De kunst is om tussen de slechte en goede bacteriën de juiste balans te vinden.
Nu is natuurlijk de vraag: hoe creëer je deze balans? Wij geven 6 makkelijk toepasbare tips. Met deze tips zet je zeker een aantal stappen in de goede richting!
1 Eet gevarieerd
Misschien de belangrijkste tip van allemaal: eet gevarieerd. In je darmen zijn vele bacteriesoorten aanwezig. Elke soort heeft weer eigen voedingsstoffen nodig om te kunnen ‘groeien’. Hoe gevarieerder jij eet, hoe meer bacteriesoorten je kunt onderhouden. Echter, is dit in de Westerse wereld wel een uitdaging. Het schijnt zelfs zo te zijn dat 75% van de wereldwijde voedselproductie afkomstig is van 12 plantsoorten en 5 diersoorten. Zonde! Je darmen hebben namelijk wel de variëteit aan voedsel nodig. Zorg daarom dat je voldoende afwisselt tussen verschillende soorten groenten, fruit, peulvruchten en bonen. Wees creatief!
>> Lees ook: Waarom venkel goed is voor je darmen
2 Kies bewust voor vezelrijk voedsel
Het zal je vast niet zijn ontgaan: vezels zijn goed voor darmen. Echter, gaat het hier wel om voedingsvezels; vezels die niet door het lichaam zelf afgebroken kunnen worden, maar onverteerd in de darmen terecht komen. Deze vezels dienen als voedingsbron voor de aanwezige bacteriën in de darmen. Ze zetten de vezels om in een nuttige stoffen die de cellen in de darmwand bijvoorbeeld weer gebruiken als energiebron. Deze voedingsvezels komen met name voor in groenten en fruit en volkorenproducten.
3 Vermijd suiker
De sugarchallenge van afgelopen tijd is niet voor niets een hype. Suiker is niet het allerbeste voor je. Integendeel. Suiker en (trans)vetten wil je zoveel mogelijk beperken. Zij zijn de voedingsbronnen voor slechte bacteriën en schimmels. Hier heb je helemaal niets aan. Kies in plaats daarvan voor trage suikers uit bijvoorbeeld groente, fruit of havermout. Welke suikers moet je dan voorkomen? De snelle suikers in koekjes, snoep, frisdrank en taart.
4 Eet gefermenteerde voeding
Fermentatie is een bepaalt proces waarbij bacteriën, schimmels of gisten het voedsel veranderen. Het voedsel kan op verschillende manieren veranderen, zoals de smaak, geur of het uiterlijk. Simpel gezegd is fermentatie een soort rottingsproces van voedsel. Dit klinkt misschien niet smakelijk, maar we gebruiken dit al eeuwenlang om voedsel juist smakelijker te maken of de houdbaarheid te verlengen. Zuurkool is hierin de bekendste. Daarnaast is gefermenteerd voedsel hartstikke gezond. Het is namelijk rijk aan goede bacteriën, zoals de lactobacillen. Andere bekende gefermenteerde voeding is kefir, yoghurt, tempeh, tempé, kombucha, kimchi.
5 Vermijd stress
Je buik is een belangrijk knelpunt bij stress. Wanneer je in een stressvolle situatie terecht komt, maakt je lichaam zich klaar om te vechten of vluchten. Je bloeddruk en hartslag nemen toe, je ademhaling versnelt, je spieren spannen zich aan en je spijsvertering komt op een laag pitje te staan. Wanneer je te lang in een stressvolle situatie zit, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Een hormoon dat een groot effect heeft op de darmen en maag.
Zoek daarom effectieve manieren om om te gaan met stress. Allereerst achterhaal waarvan je stress krijgt en zoek een oplossing. Goede manieren om met stress om te gaan, is bijvoorbeeld sporten, yoga of mindfullness.
6 Probiotica na een antibioticakuur
Antibiotica heeft een enorme impact op je darmflora. Het verstoort abrupt de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen. Na zo’n kuur moet je darmflora weer helemaal in balans komen. Alle slechte bacteriën zijn weg en vaak ook een aantal goede bacteriën.
Je kunt de balans weer herstellen door gezond te eten, maar je kunt je darmen ook een extra boost geven met probiotica. Probiotica bevat goede bacteriën voor de darmen en zorgt ervoor dat deze ‘levend’ aankomen in de darmen. Tenminste als je een goede variant inneemt. Er zijn op de markt vele soorten. Lang niet allemaal zijn ze even goed. Bij veel probiotica bereiken de bacteriën niet de plek van bestemming. Wijzelf zijn fan van Living Nutrition. Dit merk heeft een speciaal productieproces dat ervoor zorgt dat de kruiden en bacteriën ‘levend’ de darmen bereiken.
Kleine stapjes voor een groot resultaat
Je darmen zijn extreem belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je hier veel last van hebt, kan het je leven erg moeilijk maken. Vraag het maar aan de 3,7 miljoen mensen die dagelijks last hebben van hun darmen, maag of lever… Gelukkig zijn er wel (kleine) stapjes die je zelf kunt zetten om de balans in je darmen te ondersteunen of herstellen. Bewust leven en bewuste keuzes maken is hierin essentieel.
Ben jij nu aan het rommelen met je darmflora en wil je je darmflora een extra steuntje in de rug geven? Lees dan eens meer over Living Nutrition. Een heel bijzonder merk die ervoor zorgt dat de bacteriën precies op de plek van bestemming aankomen (en wel levend).