Mineralen

Mineralen en spoorelementen (zoals ijzer, magnesium, calcium en zink) zijn geliefde voedingssupplementen, omdat ze essentieel zijn voor ons lichaam. Bekijk het complete assortiment hier.
Foto-tabel
sort-descending
Marine Magnesium (Together Health) 30caps
Magnesium Bisglycinaat 400 mg (Proviform) 90caps
Seaweed Calcium (Together Health) 60caps
Beautiful Hair, Skin & Nail (Together Health) 60caps
Immune Support (Together Health) 30caps Korting
Speciale prijs 10,99 Normale prijs 14,95
Organic Seaweed Iodine (Together Health) 30caps Korting
Gentle Iron Complex (Together Health) 30caps
Stress Aid Complex (Together Health) 30caps
Organisch Silicium 70 mg (Mattisson) 500ml
Night Time Complex (Together Health) 60caps
Organic Bio-Zinc (Together Health) 30caps Biologisch
Shilajit Resin (Shilafit) 30gr
Magnesium Citraat (Mattisson) 60caps
Multi Magnesium (Mattisson) 90 tablet
Magnesium Citraat Malaat (Mattisson) 120caps
Magnesium Malaat (Mattisson) 90caps
Magnesium Bisglycinaat (Mattisson) 90 tablet
14,95
Magnesium Tauraat Vegan (Mattisson) 60caps
Bone Aid (Together Health) 60caps
Magnesium Oil Sensitive (OsiMagnesium)

Vanaf 9,00

Mineralen en spoorelementen zijn essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam goed te laten functioneren. Deze stoffen komen uit de aarde (waaronder gesteenten) en uit de zee. Mineralen zijn anorganische stoffen, letterlijk betekent dit ‘niet levend’. Ze komen via planten en dieren in kleine hoeveelheden in onze voeding terecht, waardoor wij deze mineralen binnen krijgen.

Mineralen en spoorelementen, wat is het verschil?

Naast mineralen kennen wij ook spoorelementen. Deze stoffen lijken bijzonder veel op elkaar. Wat is het verschil? Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Zo hebben we van mineralen per dag enkele honderden milligrammen tot grammen nodig. Van spoorelementen hebben we dagelijks veel minder nodig.

Soorten mineralen

Er zijn in totaal zes soorten mineralen, namelijk calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor. Wat doen ze in het lichaam en in welke voedingsmiddelen komen ze voor?

Calcium

Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten. Ook draagt het mineraal bij aan een sterk gebit. Wist je dat calcium goed samengaat met vitamine D3? Vitamine D3 verbetert namelijk de absorptie van calcium in het lichaam. Het mineraal komt vooral voor in melkproducten, maar ook in groene bladgroenten, noten, aardappelen, volkoren graan en zeewier komt dit mineraal voor. Vooral calcium gewonnen uit zeewier wordt goed door ons lichaam opgenomen. We hebben allemaal calcium nodig, maar bepaalde doelgroepen kunnen extra calcium gebruiken. Denk hierbij aan jonge kinderen, zwangere vrouwen, veganisten en ouderen. Bij deze doelgroepen is een calcium supplement aan te raden.

Magnesium

Magnesium is één van de bekendste mineralen. Ook magnesium is nodig voor de instandhouding van normale botten. Daarnaast is het goed voor de spieren, goed voor het gemoedstoestand en draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid.

In bepaalde situaties, zoals fysieke inspanning of in stresssituaties, verbruikt je lichaam extra magnesium. Je behoefte aan dit mineraal neemt dan ook toe, een magnesium supplelent kan dan ondersteuning bieden. Daarnaast vind je magnesium in cacao, bananen, noten, havermout en broccoli.

Kalium

Kalium is goed voor de werking van de spieren en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast ondersteunt het een normale bloeddruk. Dit mineraal komt in veel voedingsmiddelen voor. Het zit in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, zuivel, brood en noten.

Chloride

Chloride speelt een rol in de spijsvertering in de maag en bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam (in combinatie met natrium en kalium). Dit mineraal is een onderdeel van natriumchloride (NaCl), oftewel keukenzout. Omdat veel fabrikanten zout aan hun producten toevoegen, krijgen we meer dan voldoende van dit mineraal binnen.

Natrium

Natrium is belangrijk bij het regelen van de vochtbalans van het lichaam en het regelen van de bloeddruk (samen met chloride en kalium). Dit mineraal is een onderdeel van natriumchloride (NaCl), oftewel keukenzout. Omdat veel fabrikanten zout aan hun producten toevoegen, krijgen we meer dan voldoende van dit mineraal binnen.

Fosfor

Fosfor draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en draagt bij aan een sterk gebit. Daarnaast activeert dit mineraal je natuurlijke energie in het lichaam. Het komt voor in zuivelproducten, vis, vlees, volkorenproducten en peulvruchten.

Soorten spoorelementen

Van sommige mineralen hebben we maar een kleine hoeveelheden nodig. Deze mineralen worden officieel spoorelementen genoemd. Er zijn tien soorten spoorelementen. We bekendste soorten lichten we toe:

IJzer

IJzer heeft een gunstige invloed op de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Ook draagt het mineraal bij aan een normaal geheugen, ondersteunt het ons immuunsysteem en is het goed bij vermoeidheid.

Er zijn twee vormen van ijzer; heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten, non-heemijzer in plantaardige producten. Hierbij moet gezegd worden dat heemijzer eenvoudiger op te nemen is dan non-heemijzer. Combineer non-heemijzer bij voorkeur met vitamine C: dit bevordert de opname. IJzer komt onder andere voor in noten, kikkererwten, gedroogd fruit, appelstroop, rood vlees en eieren. Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vegetariërs/veganisten moeten goed opletten dat ze voldoende ijzer binnen krijgen. Een ijzersupplement kan hierbij ondersteuning bieden.

Zink

Zink zorgt mede voor een goede weerstand en is goed voor huid, haar en nagels. Ook draagt zink bij aan een normale hormoonhuishouding en is het goed voor het gezichtsvermogen. Zink komt in veel soorten voedingsmiddelen voor, zoals vlees, zuivel, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren. Vaak nemen we zin uit dierlijke producten beter op dan uit plantaardige voedingsmiddelen. Vegetariërs en veganisten hebben daarom een hogere behoefte aan zink. Een zinksupplement kan hierbij ondersteuning bieden.

Jodium

Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Daarnaast helpt het bij het gezond houden van de huid en activeert het je natuurlijke energie in het lichaam. Jodium komt van nature voor in zeewier, zuivel en eieren. Ook wordt het veelal aan brood toegevoegd. Let op indien je voornamelijk biologisch brood eet, of zelf brood bakt. Aan deze broodsoorten wordt (meestal) geen jodium toegevoegd, waardoor een jodiumtekort kan ontstaan.

Koper

Koper draagt bij tot een normale pigmentatie van het haar. Daarnaast is het goed voor het bindweefsel in de huid en draagt het bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem. Koper komt voor in noten, cacao, aardappelen, oesters, aardbeien en bloemkool.

Selenium

Selenium wordt ook wel seleen genoemd. Selenium draagt bij aan normale haargroei en nagels. Ook draagt het bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem en is het goed voor de schildklier. Selenium komt onder andere voor in paranoten, vis, schaal- en schelpdieren en eieren.

Overige spoorelementen zijn chroom, fluoride, mangaan, molybdeen en silicium.

Wanneer extra mineralen als supplement innemen?

Als je gezond en gevarieerd eet krijg je in principe genoeg mineralen binnen.

In sommige situaties kan je lichaam extra mineralen gebruiken. Een supplement kan dan een goede aanvulling zijn. Denk bijvoorbeeld aan ijzer en zink bij vegetariërs, magnesium bij langdurige stress of calcium als je op leeftijd bent. Je kunt enkelvoudige mineralen supplementen innemen, of een combinatie aan mineralen in één supplement, ook wel multi-mineralen genoemd.

Mineralen supplementen kopen bij De Gezonde Wereld

Ben je op zoek naar mineralen of spoorelementen als calcium, magnesium of zink? Dan ben je bij De Gezonde Wereld aan het juiste adres. Hier vind je allerlei mineralen supplementen met een hoge bio-beschikbaarheid. Heb je nog vragen over een supplement? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.