Vitamine B

Ben je al bekend met natuurlijke B-vitamines? Deze vitamine B zijn gebaseerd op echte voeding. Van B12 tot vitamine B complex! Bekijk ons assortiment hier.
Foto-tabel
sort-descending
Mushroom B12 (Together Health) 30caps
Beautiful Hair, Skin & Nail (Together Health) 60caps
Gentle Iron Complex (Together Health) 30caps
Sugar-free A-Z Multivitamin Gummies (Vegums)

Vanaf 10,95

Multivitamin for Vegans Gummies (Vegums)

Vanaf 9,95

Niacine (Vitamine B3) 100 mg (Proviform) 100 tablet
Stress Aid Complex (Together Health) 30caps
Speciale prijs 9,95 Normale prijs 13,95
Digestive Collagen Digestieve Collageen Poeder (Planet Paleo) 245 gram

Niet op voorraad

Brain & Body Creatine Capsules (Motion Nutrition) 120caps
B-Vitamin Complex (Together Health) 30caps
Vitamin B12 liposomal (Zooki) 60caps - 30%
Speciale prijs 20,50 Normale prijs 29,99

11 Items

Ben je al bekend met natuurlijke B-vitamines? Deze vitamine B supplementen zijn gebaseerd op échte voeding. Van B12 tot vitamine B complex: bekijk ons assortiment hier.

Wist je dat vitamine B niet een enkele vitamine is, maar uit een groep van verschillende soorten vitamine B bestaat? Het zijn er maar liefst acht! Deze groep van B-vitamines wordt ook wel vitamine B-complex genoemd. Iedere vitamine B heeft zijn eigen unieke werking, waar we later wat dieper op in gaan. Wat deze B-vitamines gemeen hebben is dat ze alle acht wateroplosbare vitamines zijn. Wat houdt dit in? Het komt er op neer dat deze vitamines voornamelijk in het vocht van voedingsmiddelen voorkomen. Maar ook dat je lichaam deze wateroplosbare vitaminen niet goed kan opslaan. Alles wat jouw lichaam niet kan opnemen, plas je eenvoudig weer uit. Vitamine B12 vormt hier een uitzondering op, want deze vitamine kan wel opgeslagen worden in je lichaam.

Waarom hebben we vitamine B nodig?

B-vitamines zijn essentieel voor ons lichaam om goed te kunnen functioneren. Deze vitamines zijn namelijk betrokken bij enorm veel lichaamsprocessen. Iedere B-vitamine biedt ondersteuning aan ons lichaam, daarbij hebben ze allemaal een eigen taak.

Welke soorten B-vitamines zijn er?

Het vitamine B-complex bestaat uit vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Vaak worden deze B-vitamines gecombineerd in één supplement, zoals een multivitamine, of een vitamine B-complex. De reden is omdat deze vitamines elkaar onderling versterken en een wisselwerking aangaan. Andere B-vitamines zijn ook als enkelvoudig supplement verkrijgbaar, zoals vitamine B12. Wat is de functie van deze B-vitamines? En in welke voedingsmiddelen komen ze voor?

Vitamine B1: Thiamine

Thiamine (vitamine B1) is nodig om koolhydraten uit voedingsmiddelen om te zetten naar energie voor het lichaam. Ook draagt deze vitamine bij tot de normale werking van het hart, het zenuwstelsel en is het goed voor het concentratievermogen. Thiamine komt voor in vlees, groenten, noten, zuivel en graanproducten. Een tekort komt daarom bij gezonde mensen niet snel voor. Echter, bij overmatig alcohol- en drugsgebruik kan een tekort aan thiamine ontstaan.

Vitamine B2: Riboflavine

Riboflavine (vitamine B2) is nodig om koolhydraten, eiwitten en vetten uit voedingsmiddelen om te zetten naar energie voor het lichaam. Deze vitamine is een antioxidant: het helpt bij vermoeidheid, het is goed voor de slijmvliezen en daarnaast helpt het de huid gezond te houden. Een tekort aan deze vitamine kan huidafwijkingen bij de mond en tong veroorzaken. Daarnaast kunnen ook ontstekingen bij de neus ontstaan. Riboflavine komt voor in zuivel, vlees, groenten en graanproducten.

Vitamine B3: Niacinamide

Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren. Het helpt energie vrij te maken uit de voeding. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor de huid: de vitamine wordt daarom ook steeds vaker in allerlei huidverzorgingsproducten toegepast. Verder is niacinamide goed voor het gemoedstoestand, draagt het bij aan fitheid en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. De vitamine komt voor in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen. Een tekort aan vitamine B3 komt in het westen nauwelijks voor.

Vitamine B5: Pantotheenzuur

Vitamine B5 activeert je natuurlijke energie in het lichaam en is goed bij vermoeidheid en moeheid. Ook draagt vitamine B5 bij aan de normale weerstand tegen stress en biedt het ondersteuning bij stress-situaties. Deze vitamine komt voor in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, zuivel, groenten en fruit. Overdoseer deze vitamine niet: bij (zeer) hoge innames kunnen klachten als diarree ontstaan.

Vitamine B6: Pyridoxine

Vitamine B6 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit. Ook heeft deze vitamine een positieve invloed op het immuunsysteem en speelt het een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen.

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente en zuivelproducten. Let op: bij langdurig gebruik van hooggedoseerde supplementen met deze vitamine kunnen zenuwaandoeningen in de ledematen ontstaan.

Vitamine B8: Biotine

Vitamine B8 draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten. Ook draagt het bij aan normale haargroei, het houdt je haren sterk. Verder helpt deze vitamine bij de verzorging van de huid van binnenuit en is het goed voor het concentratievermogen.

Vitamine B8 komt voor in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Een overschot aan vitamine B8 kan geen kwaad, dit plas je gewoon uit.

VItamine B11: Foliumzuur

Vitamine B11 - beter bekend als foliumzuur - is één van de belangrijkste B-vitamines. Vooral bij vrouwen die zwanger zijn of die een zwangerschapswens hebben, zij dienen extra foliumzuur in te nemen (400 mcg per dag, tot aan 10 weken zwangerschap). Deze vitamine is namelijk essentieel voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Heb je als zwangere een tekort aan foliumzuur, dan is er bij het ongeboren kind een verhoogde kans op een open ruggetje of een hazenlip. Met een foliumzuursupplement verklein je deze risico’s bij het ongeboren kind.

Daarnaast draagt vitamine B11 bij aan de geestelijke veerkracht, zorgt het mede voor een goede weerstand en ondersteunt het de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes. De vitamine komt voor in groene groentesoorten, volkoren producten, brood, vlees en zuivel.

Vitamine B12: Cobalamine

Een ander, zeer belangrijke B-vitamine, is vitamine B12. Wat zijn de functies van deze vitamine? B12 hebben we nodig voor de vorming van rode bloedcellen. Ook is deze vitamine betrokken bij het celdelingsproces en ondersteunt het bij het energieniveau. B12 zorgt mede voor de normale werking van het immuunsysteem en voor een normaal concentratievermogen.

Vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten voor, zoals in zuivel, vlees, vis en eieren. Daarom hebben vegetariërs en veganisten extra vitamine B12 nodig. Ook kan er een tekort ontstaan als je onvoldoende van het eiwit Intrinsic Factor hebt, waardoor je lichaam deze vitamine niet goed kan opnemen.

Vitamine B supplementen: enkelvoudig of complex?

De verschillende soorten B-vitamines hebben dus allemaal unieke eigenschappen. Afhankelijk van de situatie kan het soms nodig zijn om van één B-vitamine een supplement in te nemen. Denk bijvoorbeeld aan foliumzuur bij zwangerschap of vitamine B12 indien je vegan bent. In andere gevallen kan het raadzaam zijn om een supplement te gebruiken dat alle B-vitamines bevat omdat deze vitamines veelal met elkaar samenwerken. Dan kies je voor een vitamine B-complex.

Vitamine B kopen bij De Gezonde Wereld

Ben je op zoek naar vitamine B supplementen, bijvoorbeeld vitamine B12 of een B-complex? Dan ben je bij De Gezonde Wereld aan het juiste adres! Heb je nog vragen over de verschillende soorten vitamine B? Onze klantenservice staat voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op.