Hoe werken medicinale paddenstoelen?

Je hoort steeds meer over medicinale paddenstoelen. Zo is lion’s mane goed voor je hersenen, cordyceps voor tijdens het sporten en reishi als je last hebt van allergieën en voor de lever. Dit zijn tenminste de bekendste uitwerkingen, maar hoe werken medicinale paddenstoelen? Wat zorgt er nu voor dat ze écht helpen? Of werken ze juist helemaal niet?

Hetzelfde, maar toch anders

Je leest steeds meer op het internet over paddenstoelen(supplementen) in steeds meer (web)winkels belanden ze in de schappen. Op het internet lees je vele positieve verhalen van mensen die veel baat hebben gehad bij zo’n paddenstoel. Zowel van het heden als uit het verleden. Hoe kan dit? Welke stoffen bevatten ze? En zijn alle paddenstoelen in de basis hetzelfde? Onze nieuwsgierigheid werd gewekt. Bewapend met een aantal potjes paddenstoelen zochten we de elementen die zorgen voor de vele positieve verhalen.

Algemene functies

In de basis hebben paddenstoelen drie functies voor het lichaam. Ze ondersteunen (bepaalde processen in) het lichaam. Daarbij hebben zij een bepaalde invloed op de communicatie signaaloverdracht tussen cellen ondersteunen (bepaalde processen in) het lichaam.

De verschillende werkzame stoffen

Net als mensen, planten en dieren in de natuur, zijn ook paddenstoelen ook uniek. Wanneer je puur naar de aanwezige stoffen kijkt bevat elke paddenstoel een ruime variëteit aan werkzame stoffen, maar blinken ze in één stof uit. Het gaat hierbij om de werkzame stoffen: essentiële suikers, antioxidanten, essentiële aminozuren en triterpenen.

Pure mushrooms paddenstoelen reishi chaga cordyceps lion's mane

Essentiële suikers

Suiker?! Ja, suiker is belangrijk voor ons lichaam. Niet de kristalsuiker die we in overdaad binnenkrijgen (hier heeft je lichaam echt helemaal niets aan),. maar gezonde essentiële suikers. Essentiële suikers kan het lichaam niet zelf aanmaken. Je lichaam heeft deze suikers nodig voor bepaalde lichaamsfuncties en -systemen. Zonder deze suikers kan het niet optimaal presteren. Doordat je de suikers zelf niet kan aanmaken, moet je ze uit gezonde voeding binnenkrijgen.

De paddenstoel die boordevol met essentiële suikers zit is de Lion’s Mane. Als gevolg hiervan wordt deze paddenstoel gezien als de paddenstoel voor de hersenen. Het geeft je onder andere een concentratieboost, meer focus en een verbeterd geheugen.

Antioxidanten

In de moderne levensstijl hebben we te maken met vele slechte invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan continue stress, rook, uitlaatgassen, alcohol, medicijngebruik en straling van computers. Elementen die niet bepaald bevorderlijk werken voor het lichaam. Als gevolg hiervan komen er teveel vrije radicalen in ons lichaam. Sommige vrije radicalen heb je nodig voor de bestrijding van virussen, maar een overvloed hiervan kan belangrijke processen verstoren in je lichaam. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen; ze maken ze onschadelijk.

De Chaga paddenstoel is degene die de meeste antioxidanten bevat. Hierdoor is deze paddenstoel goed te vergelijken met de immuunbooster en een natuurlijke multivitamine. Het verhaal gaat dat er in een klein dorpje in Siberië geen geld en middelen waren voor koffie, waardoor het volk thee trok van de Chaga paddenstoel. Doordat zij dit geregeld dronken, waren er opvallend weinig ziektes in het dorp. Mensen waren gezond en vitaal. Toeval of zal het aan de Chaga liggen?

chaga paddenstoelen Pure Mushrooms

Essentiële aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het is een lange keten aan elkaar gekoppelde aminozuren. In ons lichaam vind je 22 verschillende aminozuren. Eiwitten spelen op hun beurt weer een belangrijke rol bij de aanmaak van lichaamscellen die overal in ons lichaam terugkomen. Hierdoor spelen aminozuren een belangrijke rol bij bijna alle processen van ons lichaam. Aminozuren geven lichaamscellen structuur en zorgen voor het vervoer en opslag van voedingsstoffen. We maken ongeveer 13 aminozuren zelf aan, de overige 9 moeten we binnenkrijgen via voeding. Dit zijn de essentiële aminozuren.

Paddenstoelen staan garant voor essentiële aminozuren. Echter, blinkt één soort uit in de enorme hoeveelheid aminozuren: de Shiitake. Deze paddenstoel heeft per 100 gram 17 gram eiwit.

Triterpenen

Triterpenen zijn een subklasse van terpenen. Terpenen worden in grote concentraties aangemaakt door planten, bomen, bloemen en paddenstoelen. Het geeft geur, smaak en helpt bij de bescherming tegen insecten. Heel lang dachten we dat dat het was, maar vrij recent werd ontdekt dat terpenen ook een nuttige functie heeft voor het menselijk lichaam. Zo wordt in de traditionele Chinese geneeskunde triterpenen zeer gewaardeerd vanwege hun adaptogene effect.

De paddenstoel die bekend staat vanwege zijn triterpenen is de Reishi. Hierbij bevatten de sporen driemaal zoveel triterpenen als het vruchtlichaam. Ideaal voor mensen met allergieën, zoals hooikoorts. De triterpenen zouden namelijk een remmende werking hebben op het vrijkomen van histamine, wat zorgt voor de allergische reactie.

Een paddenstoel voor elke kwaal

Terugkomend op onze vraag: ja, paddenstoelen kunnen wel degelijk helpen. Afhankelijk van jouw wensen en klachten is er een paddenstoel die bij je past. Zo bevatten alle paddenstoelen een grote poel aan werkzame stoffen, alleen blinken ze in één specifieke stof duidelijk uit. Dit wil niet zeggen dat ze op elk lichaam een soortgelijke uitwerking hebben. Het blijven natuurproducten.

Onze persoonlijke favoriet is de Lion’s Mane. Een echte concentratiebooster om een lekkere tekst mee weg te tikken!

Lees meer over de verschillende medicinale paddenstoelen »

Chaga lion's mane reishi mushrooms4life paddenstoelen

Wil je meer weten over de wondere wereld van medicinale paddenstoelen? Download hier de gratis paddenstoelengids!