Alles over adaptogenen: zó brengen ze jouw lichaam weer in balans

Heb je al eens van adaptogenen gehoord? Hier zijn ze nog vrij onbekend, maar dat wil niet zeggen dat adaptogenen nieuw zijn. In de Traditionele Chinese geneeskunde wordt al eeuwenlang gebruikgemaakt van de krachtige werking van deze stofjes.

Wat zijn adaptogenen?

Maar wat zijn adaptogenen precies? Adaptogenen zijn krachtige stoffen (kruiden, paddenstoelen en wortels) die groeien in de meest onherbergzame gebieden op aarde. Zij hebben de levenskracht om de meest grillige en extreme situaties te doorstaan. Zo groeien zij in hoge, koude en afgelegen gebieden, zoals de hooggebergten van China en arctische gebieden in Siberië. Deze adaptogenen laten zien dat ze enorm weerbaar zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben. Het is dankzij deze eigenschappen dat ze in staat zijn om extreme situaties te overleven. En deze eigenschappen hebben ook weer een gunstige invloed op ons als mens.

adaptogenen adaptogeen kruiden gezondheid

Hoe werken adaptogenen in het lichaam?

Want wat is het effect van deze stoffen op ons lichaam? Wat adaptogenen doen is de balans in je lichaam herstellen en zodoende stressreacties (geestelijk en lichamelijk) helpen verminderen. Adaptogene stoffen helpen je lichaam zich aan te passen wanneer er sprake is van stress, zodat alles weer meer in balans komt. Zoals de naam al zegt helpen adaptogenen (van het Latijnse ‘adaptare’) je lichaam om zich aan veranderingen aan te passen.

Welke soorten adaptogenen zijn er zoal? Er bestaan ontelbaar veel verschillende adaptogenen, elk met een specifieke werking. Wij benoemen hieronder 5 populaire en bekende soorten. 

Ashwagandha

Ashwagandha is misschien wel dé bekendste adaptogeen. Dit kruid speelt een belangrijke rol binnen de ayurveda en wordt wel ‘koninklijk kruid’ genoemd. Deze adaptogeen helpt je lichaam om zich aan te passen aan stresssituaties door het reguleren van de cortisolproductie. Daarnaast heeft Ashwagandha ook een ondersteunende invloed op je immuunsysteem.

Rhodiola Rosea (rozenwortel) 

Rozenwortel wordt als een sterke antioxidant beschouwd. Antioxidanten ondervangen de vrije radicalen in ons lichaam en schakelen ze uit. Vrije radicalen verstoren allerlei processen binnen de cellen in het lichaam. Hierdoor kunnen allerlei klachten - waaronder huidveroudering - ontstaan. Rhodiola bevat de stofjes Salidroside en Rosavin. Deze actieve stoffen zorgen voor het adaptogeen effect in ons lichaam. Hierdoor stimuleert Rhodiola bij vermoeidheid en kalmeert het juist bij rusteloosheid. 

chaga paddenstoelen Pure Mushrooms

Chaga

Chaga is een paddenstoel die groeit in koude klimaten, zoals Rusland en Scandinavië. Deze paddenstoel beschikt over sterke anti-inflammatoire en immuunsysteem balancerende eigenschappen. Het is rijk aan antioxidanten, maar bevat daarnaast ook betulinezuur en bèta-glucanen (meervoudige suikers). Deze stoffen zijn ontstekingsremmend en hebben een ondersteunende functie voor de weerstand. 

Maca

Maca is een knolgewas dat groeit in extreme weersomstandigheden in het Andesgebergte in Peru. Het heeft een hele hoge voedingswaarde: het is rijk aan vitaminen, antioxidanten en ijzer. Het helpt angst en stress verminderen. Ook wordt van maca gezegd dat het een gezonde hormoonproductie bevordert, waardoor het libido verhogend is en vruchtbaarheid kan verbeteren. 

reishi paddenstoel pure mushrooms hooikoorts

Reishi 

Reishi is net als Chaga afkomstig van een paddenstoel. Deze paddenstoel versterkt de natuurlijke werking van je immuunsysteem. Ook helpt het bij het onderdrukken van histamine allergieën, waaronder pollenallergie (hooikoorts). De werking is te danken aan de tritterpenen die zich in deze paddenstoel bevinden; dit zijn stofjes met een adaptogeen effect.

Hoe gebruik je adaptogenen?

Adaptogenen zijn eenvoudig aan je dagelijks voedingspatroon toe te voegen. Ze zijn verkrijgbaar als supplementen, bijvoorbeeld in de vorm van capsules of poeders. Capsules kun je eenvoudig met een glas water bij je maaltijd innemen. Poeders zijn prima te verwerken in je smoothie, koffie, latte of yoghurt. 

Zijn adaptogenen veilig?

Adaptogenen zijn een natuurlijke manier om je gezondheid te ondersteunen, maar net zoals bij alles geldt dat je hierbij niet hoeft te overdrijven. Adaptogenen helpen je lichaam weer in balans te komen maar ze zijn géén vervanging van andere belangrijke factoren ondersteuning bieden. Let daarnaast ook op gezonde voeding, goede nachtrust en voldoende beweging. Uiteindelijk spelen al deze factoren een belangrijke rol bij jouw reis naar een gezond lichaam en mindset. 

Bij normaal gebruik zijn adaptogenen veilig voor je lichaam. Houd je daarom aan de aanbevolen dosering. Maar let op: ben je zwanger, geef je borstvoeding of gebruik je medicijnen? Raadpleeg eerst je arts voordat je de adaptogenen gaat toevoegen aan je voedingspatroon. Voorzichtigheid wordt geboden bij mensen met hyperthyroïdie of een ernstige leverziekte met het gebruik van ashwagandha. Raadpleeg vóór gebruik je arts of apotheker bij medicijngebruik (antidepressiva), een leveraandoening, een schildklieraandoening en/of gebruik van schildklierhormonen. 

Pure Mushrooms paddenstoelsupplementen - biologisch, vegan en hoge kwaliteit!

Adaptogenen uitproberen? Kies bewust

Welk merk en product moet je nu kiezen als je adaptogenen wilt gebruiken? Wijzelf zijn erg te spreken over de Reishi en Chaga supplementen van Pure Mushrooms. Waarom? Wij zijn van mening dat je zo dicht mogelijk bij de natuur moet blijven. De producten van Pure Mushrooms zijn puur, biologisch, vegan, vrij van vulstoffen en andere chemische bestanddelen. Deze supplementen bestaan uit krachtige paddenstoelextracten aangevuld met acerola, voor een boost aan vitamine C. Hierdoor is de werking nóg krachtiger! 

Paddenstoelengids gratis ebook downloaden medicinale paddenstoelen

Meer weten over adaptogene paddenstoelen? Download GRATIS de paddenstoelengids van Pure Mushrooms.