Waarom ashwagandha goed is voor lichaam én geest

Ashwagandha is een kruid die je steeds vaker voorbij hoort komen. Het is een krachtig adaptogeen en belangrijk in de ayurvedische geneeswijze (al meer dan 4.000 jaar). Het is afkomstig van een plantje in India. Door de wortels te vermalen, krijg je dit bijzondere kruid.

Waarom zou je ashwagandha gebruiken?

Hierop zijn vele antwoorden. Er worden vele positieve voordelen aan dit kruid toegedicht voor lichaam en geest. Daarvan sprongen er drie voordelen écht uit in het rijtje van positieve effecten.

Het schijnt dat ashwagandha ook heel goed werkt met stress. Lees hier waarom »

Het verouderingsproces wordt vertraagd*

Stress kan rare dingen doen met je lichaam. In stressvolle periodes komt een boost aan veel vrije-radicalen vrij in je lichaam. Een overschot hiervan brengt (ernstige) schade aan weefsel en (nieuwe) cellen, oftewel oxidatieve stress. En als iets het verouderingsproces versnelt, is het wel oxidatieve stress. Je krijgt (meer) rimpels en een slechte huid hiervan. De tegenhanger van vrije radicalen zijn antioxidanten. Laat ashwagandha dit nou net zijn. Hierdoor wordt er ook wel gezegd dat ashwagandha het verouderingsproces tegengaat of tenminste vertraagd*.

Ontspanning voor de geest*

Je ondervindt niet alleen lichamelijk negatieve gevolgen van stress, maar ook geestelijk. Door stress ontstaan een hoop nare klachten, zoals verminderde weerstand, slapeloosheid, geheugenproblemen, angst, rusteloosheid en nog veel meer. Ashwagandha heeft stressverlagende eigenschappen*. Het schijnt de productie van stressgerelateerde hormonen tegen te gaan*.

Ondersteuning van spieraanmaak*

Voor sporters is ashwagandha een waardevolle aanvulling. Het ondersteunt de spierkracht, -grootte en -herstel*. Ideaal voor wanneer je veel aan krachttraining doet. 

En nog veel meer….

Bovengenoemde voordelen zijn nog maar het begin van de vele bijzondere dingen die ashwagandha teweeg kunnen brengen. Zo ondersteunt het bij:

  • Overgangsklachten*
  • Bescherming tegen hart- en vaatziekten*
  • Een verlaagd libido*
  • Herstel na ziekte*
  • Een verbetering van de algehele conditie*

hoeveel moet je gebruiken

Het is belangrijk om de richtlijnen aan te houden die op de verpakking van het product vermeld staan. 

Is ashwagandha veilig?

Ashwagandha heeft natuurlijk een exotische naam. Een logische vraag is dan ook vaak: is het veilig? In de meeste gevallen wel. Echter wordt voorzichtigheid geboden bij mensen met hyperthyroïdie of een ernstige leverziekte met het gebruik van ashwagandha. Raadpleeg vóór gebruik je arts of apotheker bij medicijngebruik (antidepressiva), een leveraandoening, een schildklieraandoening en/of gebruik van schildklierhormonen. Dit geldt ook bij zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Omdat er nog niet genoeg bekend is over de effecten op de baby wordt het sterk afgeraden om ashwagandha te gebruiken tijdens deze perioden.

Ashwagandha uitproberen? Kies bewust

Wij zijn erg enthousiast over ashwagandha als voedingssupplement en we zijn niet de enigen. De populariteit van dit kruid is de laatste tijd enorm gestegen. Gelukkig, want daarom is er inmiddels veel aanbod. Dit is tegelijk ook een valkuil. Welk merk en product moet je nu kiezen als je het wilt gebruiken? Tussen de ashwagandhaproducten zit een groot kwaliteitsverschil. Een supplement van een lage kwaliteit kan de positieve effecten van ashwagandha beperken. Wijzelf zijn van mening dat je zo dicht mogelijk bij de natuur moet blijven. Certificaten of keurmerken bevestigen vaak de kwaliteit en controleren deze. Daarbij is het altijd goed om te kijken of het product geen vulstoffen, additieven of andere chemische bestanddelen bevat.

Tip: kijk eens bij de ashwagandha van het merk Living Nutrition. Gefermenteerde biologische ashwagandha gecombineerd met gember. 

Meer weten over ashwagandha? Lees ook onze blog 'Is ashwagandha de must-have voor stress?' »

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende