Is ashwagandha de must-have voor stress?

Stress! Je kent het wel. Je to-do lijstje wordt steeds groter en je hoofd loopt over. Als een Razende Roeland ren je rond, wanhopig probeer je alle ballen in de lucht te houden. Realiteitscheck: het lukt je niet. Je bent geen superwoman. Naast een aantal aanpassingen aan je leefwijze (lees vooral ook deze tips) kun je ook innerlijke rust vinden met behulp van de kruidenwijsheid van de Ayurveda - ashwagandha.

 

Een eeuwenoud Indiaas gezondheidssysteem

Ayurveda? Misschien heb je het her en der wel eens voorbij zien komen; het is nogal populair de laatste tijd. Maar voor de mensen aan wie dit nieuwtje voorbij is gegaan: Ayurveda is een eeuwenoud Indiaas gezondheidssysteem of de letterlijke vertaling: ‘levenswijsheid’. Volgens hun redenering zijn je lichaam, ziel en zijn omgeving onlosmakelijk. Emotie, verstand, lichaam, je sociale leven en (natuurlijk) de invloed van tijdstippen en de seizoenen hebben allemaal invloed op hoe jij je voelt. Daarnaast spelen kruiden en planten een belangrijke rol. Zij geloven in de kracht van de natuur. Ashwagandha is hierbij hun paradepaardje. Het is een eeuwenoud kruid die al meer dan 4.000 jaar veelvuldig wordt ingezet door ayurvedische genezers bij - je raadt het al - stress*.

Ashwagandha = een adaptogeen

Ashwagandha, het klinkt exotisch en als je het vrij letterlijk vertaalt heeft het ook een mooie betekenis. Het betekent ‘kracht van het paard’. Ashwagandha biedt namelijk zowel fysiek als geestelijk voordelen. Het is een product regelrecht uit de natuur. Ashwagandha valt - vanwege zijn stoffen en werking - onder de categorie adaptogenen. Een adaptogeen betekent dat het kruid invloed heeft op een verzameling van veel voorkomende verbindingen en therapeutische werkingen binnen het lichaam. In andere woorden: het ondersteunt en  diverse processen om zo de fysiologische balans in je lichaam te herstellen.

 

 

Hoe helpt ashwagandha bij stress?*

Vooral op het gebied van stress ervaren veel mensen waardevolle ondersteuning van ashwagandha. Dit is echter niet het enige. Ashwagandha heeft ook een positieve uitwerking op je weerstand*. 

Maar laten we het bij stress houden. Met stress ben je (op zijn zachts gezegd) volledig uit balans. Door stress komen er (extra) vrije radicalen vrij in je lichaam die schade aanbrengen aan weefsel en cellen: oxidatieve stress. Langdurige oxidatieve stress kan serieuze schade toebrengen aan je lichaam. Zo kan het het verouderingsproces versnellen en zelfs (in extreme mate en na een zeer lange periode) hart- en vaatziekten met zich meebrengen. Dit wil niet zeggen dat we alle vrije radicalen volledig uit ons leven moeten bannen. Je hebt er wel een aantal nodig. Vrije radicalen doden of beschadigen ook bacteriën, maar een overvloed aan deze jongens brengt meer schade aan dan dat het bacteriën te lijf gaat.

Tegenhangers van vrije radicalen zijn antioxidanten. Zij zorgen ervoor dat het aantal vrije radicalen in je lichaam binnen de perken blijft. Zo kunnen ze geen schade aanrichten én toch nuttig zijn voor je lichaam. Laat ashwagandha nu een antioxidant zijn.

En hoe zit het met psychische klachten?

Naast de lichamelijke klachten heeft stress natuurlijk ook een enorme invloed op je humeur en innerlijke rust. Je voelt je geprikkeld, opgejaagd, angstig of misschien zelfs (een beetje) depressief (als je al veel te ver bent). De universiteit in Leipzig (Duitsland) heeft onlangs het effect van ashwagandha op de hersenen onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat dit kruid de activiteit van neurotransmitters stimuleert. Neurotransmitters zijn stofjes in de hersenen die zorgen voor de overdracht van diverse signalen. Wanneer je last hebt van stress, depressie of angst wordt de concentratie van bepaalde stoffen in de hersenen op een lager pitje gezet. Naast de stimulering van deze stofjes ondersteunt ashwagandha het cognitieve vermogen en geheugen*. Ook het Texas Health Science Center heeft onderzoek gedaan naar ashwagandha. Zij kwamen met vergelijkbare conclusies. 

Is Ashwagandha veilig?

Ashwagandha ondersteunt bij het tegengaan van oxidatieve stress én het stimuleert de stoffen in je hersenen (neurotransmitters)*. Maar is Ashwagandha veilig? Helaas niet in alle gevallen. In de volgende situaties is een waarschuwing wel op zijn plaats: voorzichtigheid wordt geboden bij mensen met hyperthyroïdie of een ernstige leverziekte met het gebruik van ashwagandha. Raadpleeg vóór gebruik je arts of apotheker bij medicijngebruik (antidepressiva), een leveraandoening, een schildklieraandoening en/of gebruik van schildklierhormonen. Wij raden gebruik van Ashwagandha bij zwangerschap en borstvoeding af. Daarnaast is het belangrijk om je altijd aan de voorschriften te houden. 

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.