6 kruiden en supplementen tegen stress

Stress; we hebben er allemaal wel eens last van. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Wanneer je langdurig teveel stress ervaart kan je lichaam behoorlijk van slag raken. Na een bepaalde periode raken je bijnieren overbelast door de enorme hoeveelheid cortisol (het stresshormoon), waarna de productie indamt of zelfs volledig staakt. Hoe vind je de balans weer terug? Met deze tips ga jij stress te lijf met oeroude kruiden en natuurlijke producten.

Benieuwd hoe stress werkt in je lichaam? Lees dan ook onze blog: ‘Zo zet je stress om in rust’ »

Kruiden tegen stress wij geven tips

1. Holy Basil (Tulsi)

Tulsi - ook wel heilige basilicum genoemd - is een krachtig adaptogeen* en één van de belangrijkste medicinale planten in de Ayurveda. Vooral de stressverlagende eigenschappen* maken dit kruid bijzonder. Zo zorgt tulsi voor meer persoonlijke balans* en een positieve instelling*. Allemaal dingen die juist ontbreken tijdens een stressvolle periode. Je kunt tulsi kopen in vele vormen. Je kunt tulsi bijvoorbeeld innemen als supplement of drinken als thee.

2. Rhodiola

Rhodiola - ook wel Gouden Wortel genoemd - is ook een adaptogeen*. Dit wil zeggen dat het kruid het biologisch functioneren van je lichaam niet beïnvloedt*. In andere woorden: adaptogenen kruiden passen zich aan aan de behoefte van ons lichaam. Waar wij disbalansen hebben schiet een adaptogeen te hulp om de boel te balanceren.

Vooral op het gebied van stress kan Rhodiola ondersteuning bieden*. Het helpt je lichaam om beter om te kunnen gaan met stress*. Je weerbaarheid voor stress wordt hoger*, waardoor je meer aankan als persoon, lichamelijk en geestelijk. Naast stress heeft rhodiola ook andere positieve neveneffecten. Zo kan het je helpen bij het verminderen van vermoeidheid* en het verbeteren van je uithoudingsvermogen*.

3. Kamille(thee)

Als één kruid bekend staat vanwege haar ontspannende eigenschappen* is het wel kamille. De werking van kamille is zelfs uitgebreid onderzocht door wetenschappers. Kamille staat bekend vanwege zijn ontspannende uitwerking op het lichaam. Het is rustgevend*. Vooral in stressvolle periodes ben je enorm gespannen en telkens denk je aan alles wat je nog moet doen. Dit heeft weer op zijn beurt veel invloed op je slaap(ritme) en het vermogen om je te kunnen ontspannen. Juist dan is de ontspannende werking van kamille uitermate welkom. Met een kopje kamillethee of supplementen kan je jezelf helpen om te ontspannen.

Kamille tegen stress

4. Reishi

Reishi is een hele bijzondere paddenstoel. Tegenwoordig komt de eeuwenoude kennis over deze paddenstoel steeds meer terug in onze Westerse cultuur. Misschien heb je er al wat over gehoord of gelezen. Reishi heeft namelijk een ondersteunende invloed op het lichaam* en wordt vooral geroemd vanwege zijn anti-virale* en -bacteriële eigenschappen*. Daarnaast hebben reishipaddenstoelen ook een belangrijk voordeel in periodes van stress*. Ze hebben namelijk een ontspannend en kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel*.

5. Groene thee

Groene thee is rijk aan L-theanine; een stof die op het gebied van stress interessante voordelen biedt*. Zo blijkt uit diverse studies dat L-theanine de neurotransmitters in de hersenen (bijvoorbeeld dopamine, serotonine) beïnvloedt*. Hierdoor heeft het een ontspannend en kalmerend effect*, zonder dat je er slaperig of suf van wordt. Combineer je deze stof met cafeïne? Dan zorgt het juist voor een concentratieboost en vermindert het tegelijkertijd de vermoeidheid*. Altijd fijn tijdens een drukke periode.

6. Ashwagandha

Uiteraard mag ashwagandha niet in dit rijtje ontbreken. Dit Ayurvedische kruid helpt je lichaam om zich aan te passen aan stresssituaties*. Uit onderzoek blijkt dat dit kruid de activiteit van neurotransmitters stimuleert*. Neurotransmitters zijn stofjes in de hersenen die zorgen voor de overdracht van diverse signalen. Wanneer je last hebt van stress wordt de concentratie van bepaalde stoffen in de hersenen op een lager pitje gezet. Naast de stimulering van deze stofjes verbetert ashwagandha het cognitieve vermogen en geheugen*. Daarnaast is ashwagandha een krachtig antioxidant*, wat helpt bij de lichamelijke klachten van stress*.

Zorg voor persoonlijke balans

Stress heb je niet altijd in de hand. Soms heb je gewoon een drukke, stressvolle periode. Hoe je ermee omgaat en hoe je voor jezelf zorgt, is wel iets wat je in de hand hebt. Zorg goed voor je lichaam en ondersteun waar nodig. Met één van deze oerkruiden of supplementen geef jij jouw lichaam zeker een zetje in de goede richting. Hierdoor kun je net wat beter alles hebben en is je weerbaarheid voor stress beter. Bij ons op kantoor staan in ieder geval standaard rhodiola-, en reishi capsules op ons bureau, met een doosje kamillethee ernaast.

Nog meer tips over hoe jij goed met stress om kunt gaan? Lees dan ook onze blog: ‘Zo zet je stress om in rust’ »

*Deze gezondheidsclaims zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.