Ben Shouler Planet Paleo

Deze week spraken we met oprichter Ben Shouler om hem wat vragen te stellen. Ben Shouler is een voedingstherapeut en natuurgeneeskundige met een achtergrond in nutraceutisch onderzoek. Daarnaast is hij de oprichter van Planet Paleo, een merk in duurzame collageen producten. Lees hoe hij Planet Paleo collageenpoeder begon tot waarom hij vindt dat je altijd naar je lichaam moet luisteren. 

Hoe is jouw interesse in natuurlijke gezondheid ontstaan? 

Ik had een ongezond dieet en levensstijl als jongvolwassene, waardoor ik me uiteindelijk behoorlijk slecht voelde. Mijn toenmalige vriendin was erg bezig met gezondheid en liet me kennismaken met paleo voeding en voedingssupplementen. Hierdoor raakte ik geïnteresseerd in natuurlijke gezondheid. Toch denk ik dat de meest ingrijpende verandering op het vliegveld was. Wij zouden voor een jaar in Azië gaan reizen. We haastten ons naar een vliegtuig, maar ik zag onderweg een boekenwinkel en dook snel naar binnen om een boek te kopen. Daar kocht ik 'The Optimum Nutrition Bible' van Patrick Holford. Gedurende de volgende 8 maanden las ik het boek letterlijk keer op keer, totdat ik het bijna kon reciteren. Toen besloot ik dat ik iets met voeding en gezondheid wilde doen. 

Wat is het beste voedingsadvies dat je iemand zou geven?

Het is een cliché, maar ik denk dat mensen naar hun lichaam moeten luisteren en beseffen dat je lichaam in verschillende levensfasen andere eisen kan stellen. Zo heb ik een tijdlang veel rood vlees gegeten omdat het mij hielp bij een laag energieniveau, nu ervaar ik juist het tegenovergestelde. Sta er dus af en toe bij stil dat je lichaam andere behoeftes aan voedingsmiddelen kan hebben. Wees hiervan bewust en wees niet bang om je eigen intuïtie daarin te volgen. 

Ben Shouler

Waarom ben je Planet Paleo begonnen? 

Ik heb vele jaren in de natuurlijke gezondheidsindustrie gewerkt en heb altijd al mijn eigen producten willen ontwikkelen. Persoonlijk had ik verbluffende resultaten met het nemen van collageen voor mijn spijsvertering. Daarbij voelde dat er in de Europese markt behoefte is aan hoogwaardige collageenpoeders afkomstig van grasgevoerde koeien. Echt ethische en duurzame collageenpoeder bestond nog niet. Wij zijn er trots op dat we inmiddels meerdere certificeringen behaald hebben. Al onze rundercollageen hebben een LIAF- certificaat, wat wil zeggen dat het collageen afkomstig is van grasgevoerde koeien. Daarnaast hebben al onze producten een halal-certificaat en is onze viscollageen MSC-gecertificeerd. 

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in collageen? 

Vroeger volgde ik het paleo-dieet heel strikt en hier kwam mijn interesse in bottenbouillon en gelatinerijk voedsel vandaan. Ik vond het vrij moeilijk om deze voedingsmiddelen in mijn dieet te krijgen omdat ik een drukke baan had, dus begon ik collageen te nemen als aanvulling op mijn dieet. Ik had zulke ongelooflijke resultaten dat ik ging onderzoeken hoe ik zelf collageen- en bottenbouillon producten kon ontwikkelen. 

Wat is je favoriete manier om de producten van Planet Paleo te gebruiken? 

Ik doe elke ochtend Pure Collagen in mijn koffie. Ik gebruik ook andere smaken en ik verwerk het ook wel eens in allerlei recepten. Toch vind ik puur collageen in koffie het makkelijkst, dus dit gebruik ik dagelijks. Daarnaast neem ik iedere middag een kop bottenbouillon. Momenteel is Ancient Mushrooms bone broth mijn favoriet. Het werkt perfect om een middagdip tegen te gaan. 

Wat is je favoriete Planet Paleo product en waarom? 

Dat is Digestive collagen, er is veel liefde en onderzoek in de formulering gestoken. Het is een product dat me nauw aan het hart ligt (of darm lol) en als ik de positieve reviews van mensen zie, herinnert het me eraan waarom ik doe wat ik doe. 

Vertel ons over jouw visie op het paleodieet 

Ik kan geen tarwe of koemelk verdragen, dus het paleodieet helpt mij om voor gluten- en zuivelvrij te gaan, aangezien deze ingrediënten niet voorkomen in het paleodieet. Toch volg ik het paleodieet niet super strikt. Ik denk dat het low carb-gedeelte van het paleodieet mijn probleem is. Ik hou namelijk van aardappelen en zetmeelrijke koolhydraten. Daarbij probeer ik overmatige vleesconsumptie te vermijden, omdat ik ook op duurzaamheid wil letten. Helemaal strikt paleoproof eten doe ik dus niet. Ik geloof ook dat dogmatisch zijn niet bijzonder gezond is. Ik ben daarin wat makkelijker geworden de laatste jaren. 

Hoe ziet jouw gemiddelde dag eruit qua voeding en supplementen? 

Het verschilt…. de laatste tijd is mijn dieet wat minder gezond vanwege te hard werken en te veel uit eten gaan. Maar als het goed gaat, ziet mijn dieet er ongeveer zo uit:

Ontbijt: is meestal veel fruit of een smoothie en dan daarbij iets meer vullend zoals aardappelen en eieren met avocado. Of een boekweitpannenkoek met een hartige vulling plus en zeker een paar espresso's, uiteraard met collageen.

Lunch: Ik probeer het laag te houden in koolhydraten (om de middagdip te voorkomen), dus het is meestal kip of vis en veel salade of groenten. 

Tussendoor: een kop bottenbouillon. 

Diner: is wanneer ik helemaal los ga. Ik ga voor vlees of vis en heel veel wortelgroenten. Het enige graan dat echt bij mij past is rijst, dat eet ik een paar keer per week en kan er geen genoeg van krijgen! Witte of bruine rijst, maakt me niet uit. 

Qua supplementen neem ik magnesium, vitamine C, Pure Collagen en bottenbouillon. Magnesium gebruik ik de vorm van magnesiumolie. Dit vind ik erg fijn na het sporten, het ontspant mijn spieren direct. Daarnaast gebruik ik cordyceps, reishi en rhodiola. In de winter gebruik ik echinacea en vlierbes. 

Shop alle collageen producten van Planet Paleo bij De Gezonde Wereld.