Paddenstoelen koffie: wat is de werking van deze krachtige combi

Koffie en paddenstoelen. Een prachtige mix van twee van onze favoriete dingen, waar we bij de Gezonde Wereld nooit over uitgepraat of uitgeschreven raken. Net als in de rest van Nederland is koffie op ons kantoor een hot topic, ook onder collega’s die zelf geen koffie drinken. Er wordt lustig gediscussieerd over de voor- en nadelen van koffie, cafeïne en koffie alternatieven zoals paddenstoelen koffie en mushroom latte’s. Want we zijn ook gek op paddenstoelen en hun krachtige werking. 

In dit artikel vertellen we je alles over paddenstoelen koffie en mushroom latte, de werking van verschillende medicinale paddenstoelen en leggen we uit wat cafeïne met je doet. Zo kun je een gezonde keuze maken voor je favoriete bakkie pleur, met of zonder mushrooms. Want iedereen heeft weleens de behoefte aan een oppeppend of juist rustgevend drankje. 

Wat is paddenstoelen koffie?

Paddenstoelen koffie of mushroom koffie is een koffiepoeder gecombineerd met een extract van medicinale paddenstoelen. Hiermee maak je een heerlijke gezonde drank die de waardevolle eigenschappen van koffie en paddenstoelen zoals Reishi, Lion’s Mane of Cordyceps combineert. Ook kun je paddenstoelen poeder of druppels toevoegen aan je favoriete koffie voor een zelfgemaakte mushroom koffie. Zo krijg je de waardevolle eigenschappen van paddenstoelen met de vertrouwde smaak van je eigen kopje koffie.

Mushroom latte’s

Naast de paddenstoelen koffie zijn er ook paddenstoelen latte’s. Dit is voor diegene die de koffie (tijdelijk) willen laten staan, nooit hebben gedronken, of latte’s gewoonweg lekkerder vinden. Mushroom latte’s zijn vergelijkbaar met de populaire Chai of Matcha Latte’s. Een latte mix op basis van medicinale paddenstoelen extracten aangevuld met kruiden voor een smaakvol drankje, verwarmend of ijskoud.

>> Kijk hier voor inspiratie en de lekkerste mushroom latte’s recepten.

De impact van cafeïne

Ons bakje koffie hebben we ‘s morgens “nodig” om goed wakker te worden en gefocust te werken. Cafeïne maakt je alerter en kan je concentratie verhogen (vanaf ongeveer 75 mg cafeïne). Ook zitten er veel antioxidanten in koffie, en uit meerdere studies blijkt dat koffie een positief effect kan hebben op de nieren en nog vele andere gezondheidsvoordelen heeft. 

Er zit echter ook een limiet aan deze voordelen: van te veel cafeïne kun je hoofdpijn, slaapproblemen, hartkloppingen en een onrustig gevoel krijgen. Het advies is om niet meer dan 4 koppen koffie per dag te drinken. Het andere risico zit hem in gewenning. Drink je elke ochtend koffie, dan raakt je lichaam gewend aan de oppepper en kan je een energiedip ervaren als je bijvoorbeeld ‘s middags geen koffie drinkt. 

“Door koffie te combineren met paddenstoelen, profiteer je van de voordelen van deze gezonde zwammen én de voordelen die koffie van zichzelf al heeft, maar met minder cafeïne.”

De werking van paddenstoelen koffie: gezond of niet?

Wat maakt paddenstoelen koffie dan zo gezond? Elke paddenstoel is anders, maar de medicinale en eetbare paddenstoelen hebben allemaal gemeen dat ze barstensvol gezonde stoffen zitten. Ze zijn rijk aan eiwitten met vele essentiële aminozuren, mineralen en vitamines. Maar ook een aantal voedingsstoffen die je niet snel ergens anders in vindt, zoals bèta-glucanen, polysachariden, triterpenen en cordycepszuren.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden paddenstoelen al eeuwenlang gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen die eraan worden toegeschreven. Door je dagelijkse bakje koffie te combineren met paddenstoelen profiteer je van de voordelen van deze gezonde zwammen én de voordelen die koffie van zichzelf al heeft, maar met een lager gehalte aan cafeïne per kopje. We leggen je hier uit wat de voordelen zijn van de verschillende paddenstoelen, zodat jij een goede keuze kan maken voor een boost van jouw koffie.

Reishi mushroom koffie

Reishi paddenstoelen worden in China al eeuwen gebruikt ter bevordering van de algemene gezondheid*. Ze zijn geliefd vanwege de grote hoeveelheid bio-actieve stoffen, waaronder polysachariden en triterpenen. Triterpenen hebben een zogeheten adaptogene werking, die ons lichaam helpen om in balans te blijven, waardoor we makkelijker ontspannen*. Polysachariden worden gewaardeerd vanwege hun ondersteunende werking op het immuunsysteem*. Al met al is deze paddenstoel bekend om zijn rustgevende eigenschappen en gunstige invloed op de cognitieve functies*. 

Reishi in je koffie of latte

Reishi Latte is heel geschikt voor in de avond.
Mengen door je eigen latte of met de smakelijke Reishi Cacao Latte

 • ondersteunende werking op je nachtrust*
 • ondersteunt je immuunsysteem*
 • ondersteunt je vermogen om met stress om te gaan*

Reishi koffie is heerlijk als oppepper.
Zelf toevoegen aan je koffie of met de kant-en-klare Reishi Zen Koffie

 • Reishi ondersteunt je weerstand*
 • Reishi ondersteunt je vitaliteit*
 • Cafeïne maakt je alerter en Reishi helpt om je lichaam in balans* te brengen, wat een mooie synergie oplevert.

*Gezondheidsclaims zijn in behandeling bij de EFSA.

Reishi koffie of latte kopen
Enthousiast geworden en kan je niet wachten om van een heerlijke Reishi paddenstoelen koffie of latte te genieten? Gebruik de kant-en-klare Reishi Zen Koffie of Reishi Cacao Latte van Mushrooms For Life, of mix je favoriete Reishi door je zelfgemaakte koffie of latte.

Cordyceps mushroom koffie

Cordyceps is een unieke paddenstoel, die in het wild niet op de grond, maar op insecten groeit. Hij is rijk aan vitamines, polysachariden, cordycepszuren en aminozuren. Polysachariden en aminozuren zijn essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. De cordycepszuren zijn krachtige antioxidanten die onze cellen beschermen tegen vrije radicalen. Cordyceps staat bekend als een medicinale paddenstoel. Populair bij sporters om zijn gunstige invloed op het energieniveau en uithoudingsvermogen*. Cordyceps is goed voor de luchtwegen en ondersteunt een normaal zuurstoftransport in het lichaam*.

Cordyceps in je koffie of latte

Cordyceps koffie is een echte power boost.
Zelf maken, of gebruik de heerlijke Cordyceps Power Koffie.

 • Helpt om energie vrij te maken in het lichaam*
 • Ondersteunt het uithoudingsvermogen*
 • Cafeïne maakt alerter en zou een positieve invloed hebben op de sportprestaties*

Cordyceps Latte voor een gezonde kick.
Zelf maken, of met de kant-en-klare Cordyceps Rode Biet Latte.

 • Cafeïnevrije ondersteuning van je eigen energie*
 • Helpt je lijf te beschermen tegen veroudering door vrije radicalen*
 • Goed voor de luchtwegen*

*Gezondheidsclaims zijn in behandeling bij de EFSA.

Cordyceps koffie of latte kopen
Je vindt bij De Gezonde Wereld Cordyceps Power Koffie of Cordyceps Rode Biet Latte van Mushrooms For Life, of meng zelf naar eigen recept en smaak één dosering cordyceps poeder of cordyceps druppels door je favoriete koffie of latte, et voilà!

Lion’s Mane mushroom koffie

De Lion’s Mane paddenstoel springt eruit om zijn prachtige verschijning. Zijn lange, roomwitte stengels lijken net leeuwenmanen, en net als de kat, is hij een van de krachtigste van zijn soort. Rijk aan polysachariden, mineralen en alle acht essentiële aminozuren. Lion’s Mane supplementen dragen bij aan verschillende cognitieve functies, zoals geheugen, concentratie en leervermogen*. Lion’s Mane stimuleert de aanmaak van NGF, ofwel zenuwgroeifactor. Een stofje dat een rol speelt in de aanmaak en het herstel van neuronen en hersencellen.

Lion’s Mane in je koffie of latte

Lion’s Mane koffie voor een ultieme concentratie.
Zo gezet met de Mushrooms For Life Lion’s Mane koffie mix

 • Stimuleert de aanmaak van NGF voor de groei van zenuwcellen*
 • Goed voor het geheugen en de cognitieve functies*
 • Lion’s Mane en cafeïne dragen allebei bij aan een goede concentratie*

Lion’s Mane Latte voor een focus op weerstand en kalmte.
Een mix van Lion’s Mane en Cordyceps, deze Focus Blend Mushrooms voor latte

 • Draagt bij aan een goede weerstand en werking van je immuunsysteem*
 • Ondersteunt bij geheugenproblemen en focus*
 • Helpt bij onrustige of angstige gevoelens* 

*Gezondheidsclaims zijn in behandeling bij de EFSA.

Lion’s Mane koffie of latte kopen
De Lion's Mane Coffee Latte Mix van Four Sigmatic geeft het beste van twee werelden. Een Caffè Latte van kokosmelk met Lion’s Mane en Chaga paddenstoelen. Liever je eigen koffie óf latte versterken, voeg dan een Lion’s Mane tinctuur of poeder toe (dat kan ook uit een geopende capsule!).

Maitake mushroom koffie

Maitake is net als shiitake een smakelijke paddenstoel met tevens een heilzame werking. Deze paddenstoel is rijk aan antioxidanten en in de Traditionele Chinese Geneeskunde worden er zelfs een antibacteriële* en antivirale* eigenschappen aan toegeschreven. Maitake ondersteunt je immuunsysteem* dankzij de aanwezige bèta-glucanen. Sommige onderzoeken wijzen erop dat maitake de insulinegevoeligheid kan verbeteren* en zo kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel*.

Maitake in je koffie of latte

Maitake koffie als stabiliserend bakkie pleur
DIY Maitake koffie: meng poeder of capsule door espresso of macchiato.

 • Maitake heeft een gunstige invloed op je immuunsysteem
 • Maitake kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel*
 • Koffie geeft een lagere kans op diabetes type 2 (bij 5 koppen per dag, volgens de gezondheidsraad)

Maitake Latte: anti-, anti-, anti-, maar vóór je weerstand*
Maak deze snelle en extra krachtige Maitake Gember Latte, of zelf mixen natuurlijk.

 • Boordevol antioxidanten voor een ondersteuning van je weerstand en vitaliteit*
 • Antivirale en antibacteriële eigenschappen* volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde
 • Helpt bij vermoeidheid* en activeert je natuurlijke energie in het lichaam*

*Gezondheidsclaims zijn in behandeling bij de EFSA.

Chaga mushroom koffie

Chaga paddenstoelen zijn zwammen die als parasieten groeien op de bast van de berkenboom, vooral in het koude noorden. Ze hebben een van de hoogste ORAC-waardes (hoeveelheid antioxidanten) van alle voedingsbronnen op aarde. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen die je cellen aanvallen en het verouderingsproces versnellen. Chaga ondersteunt je natuurlijke weerstand* en stimuleert je vitaliteit*.

Chaga in je koffie of latte

Chaga latte; heilzame paddenstoel met heilzame kruiden.
Bomvolle Chaga Kurkuma Kruiden Latte, met kurkuma, gember, kardemom, peper en kaneel

 • Bevordert de natuurlijke weerstand*
 • Ondersteunt je vitaliteit en helpt je (weer) in balans te brengen*
 • Rijk aan bioactieve antivirale stoffen*

Chaga koffie voor een lang en gezond leven 

 • Onderzoek suggereert dat koffie zorgt voor een langer leven*
 • Rijk aan antioxidanten die het verouderingsproces tegengaan
 • Ondersteunt je vitaliteit en alertheid*

*Gezondheidsclaims zijn in behandeling bij de EFSA.

Chaga koffie of latte kopen
Uit eigen creativiteit ontstaan de beste dingen, Ook chaga supplementen zijn goed te mengen door je koffie, thee en latte. Om je alvast op weg te helpen, vind je de tips en recepten van De Gezonde Wereld hieronder. Kant-en-klare chaga koffie vind je in de koffie mix met Lion’s Mane van Four Sigmatic.

Maak een Mushroom Moment van je koffiepauze

Voeg paddenstoelen toe aan je dagelijkse koffiepauze en maak er een Mushroom Moment van. Zo geef je een gezonde upgrade aan een dagelijks ritueel en krijg je heel makkelijk meer van deze gezonde stofjes binnen. Je kan kiezen voor een kant-en-klare paddenstoelen koffie of latte mix, of je maakt ‘m lekker zelf! Meng simpelweg één dosering paddenstoelenpoeder of druppels door je koffie of latte, et voilà: jouw kalmerende koffie of levenskrachtige latte!