microplastics in cosmetica

Microplastics zijn overal om ons heen, ook waar je ze het minst verwacht: in onze cosmetica. In deze blog ontdek je waarom ze schadelijk zijn voor ons milieu en onze gezondheid en hoe je verantwoorde keuzes kunt maken met je verzorgingsproducten.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn piepkleine plastic deeltjes, kleiner dan vijf millimeter, vaak onzichtbaar voor het blote oog. Ze worden toegevoegd aan cosmetische producten zoals gezichtsreinigers, scrubs en tandpasta vanwege hun schurende werking of als vulmiddel. Ondanks hun kleine formaat zijn ze gevaarlijk. Zodra ze door onze gootstenen worden gespoeld, kunnen waterzuiveringsinstallaties ze moeilijk filteren. Hierdoor belanden ze in rivieren, meren en oceanen. Zeedieren eten deze microplastics op, wat schadelijk is voor het waterleven én voor onze gezondheid, aangezien wij deze dieren ook eten.

microplastics in cosmetica risico's

Microplastics in cosmetica

Microplastics worden in allerlei cosmetische producten gebruikt. Ooit zaten ze vaak in douchegels en scrubs, waar ze als schuurmiddel dienden: als ze over de huid werden gewreven, hielpen ze dode huidcellen te verwijderen. Tegenwoordig is het gebruik van microplastics in deze producten in steeds meer landen verboden, gelukkig ook in Nederland. 

Bij De Gezonde Wereld steunen we dit verbod van harte, maar helaas zijn we er nog niet. 

Microplastics worden nog steeds toegevoegd aan talloze producten, waaronder bodylotions en gezichtscrèmes. Ze worden gebruikt als emulgator of als goedkoop vulmiddel om volume toe te voegen.

Risico’s van microplastics

De gezondheidsrisico’s van microplastics zijn nog volop in onderzoek, maar de voorlopige bevindingen zijn zorgwekkend. Dat komt door twee redenen:

  1. Alles wat we op onze huid smeren, komt ook ons lichaam binnen

En we smeren veel op onze huid. We brengen dagelijks verschillende cosmetische producten aan en zo kan ons lichaam in de loop der jaren een grote hoeveelheid schadelijke stoffen opnemen.

Plastic bevat een lange lijst chemische verbindingen waarvan de effecten op onze gezondheid nog steeds niet volledig zijn onderzocht. Ftalaten bijvoorbeeld behoren tot de best onderzochte groepen chemische stoffen in plastic. Deze groep chemische stoffen is aanwezig in een groot aantal verschillende producten en is een bekende hormoonontregelaar. 

Microplastics kunnen ook schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wanneer we cosmetica met microplastics gebruiken, kunnen deze kleine deeltjes onze huid binnendringen en zelfs in ons lichaam terechtkomen. En hoewel de langetermijneffecten nog niet volledig bekend zijn, zijn er verontrustende aanwijzingen dat microplastics kunnen leiden tot ontstekingen en hormonale verstoringen.

Microplastics in cosmetica gevaren

  1. Microplastics uit cosmetica komen in de oceanen terecht

De kleine, onzichtbare microplastics die we dagelijks door de afvoer spoelen, hebben een vernietigende impact op het mariene leven. Deze minuscule deeltjes belanden niet alleen in onze oceanen, maar ook in de magen van vissen en andere zeedieren, waardoor ze ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en de balans van de gehele voedselketen verstoren. Verontrustender nog, via diezelfde voedselketen komen deze schadelijke deeltjes ook op ons bord terecht.

Microplastics zijn zo fijn dat ze na het wegspoelen uit onze badkamers ongemerkt door de filters van afvalwaterzuiveringsinstallaties glippen. Eenmaal in het milieu zijn ze praktisch onverwoestbaar en dragen ze bij aan de groeiende ‘plastic soep’ in onze zeeën.

Zeedieren absorberen of eten deze microplastics, en deze deeltjes worden vervolgens doorgegeven in de voedselketen. Microplastics zijn niet biologisch afbreekbaar: als ze eenmaal in het (zee)milieu terecht zijn gekomen, is het bijna onmogelijk om er vanaf te komen.

microplastics herkennen

Hoe herken je microplastics in cosmetica?

Ten eerste is het belangrijk om de ingrediëntenlijst van cosmetische producten te controleren voordat je ze koopt. Vermijd producten die ingrediënten bevatten zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET) en nylon, omdat dit vaak wijst op de aanwezigheid van microplastics.

Waar moet je op letten op de ingrediëntenlijst?

Microplastics kunnen onder verschillende namen voorkomen, zoals:

  • Polyethylene
  • Polypropylene
  • Polyethylene Terephthalate
  • Polymethyl Methacrylate
  • Nylon

Deze namen kunnen verwarrend zijn, want hoewel elk plastic een polymeer is, is niet elk polymeer een plastic. Bijvoorbeeld, PEG-verbindingen (polyethylene glycol) zijn polymeren die oplosbaar zijn in water en worden niet beschouwd als schadelijke microplastics. Polyethylene glycol klinkt als een plastic, maar is het dus niet.

Wat zijn de alternatieven?

Kies in plaats daarvan voor producten die natuurlijke en biologisch afbreekbare exfolianten en scrubdeeltjes bevatten, zoals gemalen noten, zeezout of suiker. Deze alternatieven zijn net zo effectief voor het reinigen en verzorgen van je huid, maar zijn ook milieuvriendelijk.

zero waste cosmetica

Ondersteun merken zonder microplastics

Daarnaast kun je ook overwegen om helemaal geen producten te gebruiken die microplastics bevatten. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich bewust zijn van deze kwestie en ervoor kiezen om microplastics uit hun producten te weren. Door deze merken te steunen, geven we een krachtig signaal af dat we duurzaamheid en gezondheid waarderen boven goedkope en schadelijke ingrediënten.

Aanpassen van gewoonten

We kunnen ook onze gewoonten aanpassen door minder afhankelijk te zijn van wegwerpproducten en te kiezen voor zero waste producten. Denk aan het gebruik van herbruikbare katoenen pads in plaats van wegwerpwattenschijfjes of het kiezen van een zeep of shampoo bar in plaats van vloeibare varianten die vaak microplastics bevatten.

Lees ook: 

Hemptouch

Hemptouch strijdt actief tegen het gebruik van microplastics in cosmetica

Ben je op zoek naar een fijn verzorgingsmerk zonder microplastics? Het natuurlijke verzorgingsmerk Hemptouch heeft zich aangesloten bij de wereldwijde Beat the Microbead-campagne, die strijdt tegen het gebruik van microplastics in cosmetica. Ze zijn trotse bezitters van een Zero Plastic Inside certificaat - een garantie dat al hun producten 100% vrij zijn van microplastics. Het certificaat is toegekend door de Plastic Soup Foundation, die sinds 2011 actief is op het gebied van het uitbannen van het gebruik van microplastics in cosmetische producten.

Koop microplasticvrij bij De Gezonde Wereld

Als consument heb je meer macht dan je denkt. Door bewust te kiezen voor producten zonder microplastics draag je bij aan de gezondheid van onze planeet en steun je bedrijven die zich inzetten voor echte duurzaamheid. Bij De Gezonde Wereld zijn we toegewijd aan het aanbieden van producten die veilig, natuurlijk en vrij van schadelijke stoffen zijn. Wij geloven dat kleine veranderingen in ons dagelijks leven een groot verschil kunnen maken. Begin vandaag nog met het maken van duurzame keuzes en shop jouw verzorgingsproducten of zero waste producten bij De Gezonde Wereld.