Wat is Hyaluronzuur en wat doet het voor de huid?

We zijn persoonlijk erg enthousiast over de voordelen van collageen voor de huid, maar er zijn meer stoffen die zorgen voor gezond haar, huid en nagels. Ben je al bekend met de stof hyaluronzuur? Hyaluronzuur (HA) wordt van nature door ons lichaam aangemaakt en vinden we met name in de huid, het bindweefsel en de ogen. De stof is essentieel voor een gezonde, stralende huid.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur - ook wel bekend als hyaluronic acid - is een natuurlijk huideigen polysacharide dat zeer goed is in het binden van water (1). De grootste concentratie van hyaluronzuur is terug te vinden in de huid, waar het zich bindt aan water om vocht vast te houden (2). De stof houdt maar liefst tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vast, waardoor onze huid gehydrateerd blijft.

Daarnaast is het ook belangrijk voor wondgenezing; wanneer er schade is, vinden we verhoogde concentraties hyaluronzuur in de huid om het herstel te ondersteunen. Het reguleert ontstekingsniveaus en signaleert het lichaam om meer bloedvaten in het beschadigde gebied te bouwen om genezing te ondersteunen (3). Ook helpt hyaluronzuur onze gewrichten soepel te houden.

Onmisbaar voor een gezonde huid

We weten dat bepaalde factoren ons huid geen goed doen. Denk bijvoorbeeld aan UV-stralen, roken, milieuvervuiling, slecht slapen en alcohol drinken… het zijn allemaal veroorzakers van huidveroudering. Wanneer de huid veroudert, wordt niet alleen het collageengehalte in het lichaam minder, ook het hyaluronzuurgehalte in het lichaam neemt af. Hoe komt dit? Veroudering veroorzaakt een afname van de productie van hormonen (oestrogeen/progesteron), wat resulteert in collageenafbraak, droogheid, verlies van elasticiteit en rimpels van de huid. Naarmate we ouder worden, begint ons hyaluronzuurgehalte af te nemen, wat leidt tot een verlies van huidvocht en meer tekenen van huidveroudering.

Hyaluronzuur serums & supplementen

Wanneer de huid gehydrateerd is, voelt deze zacht en stevig aan terwijl lijntjes en rimpels worden verminderd. Als je een stralende huid wilt behouden, gebruik dan een hyaluronzuur serum tijden je huidverzorgingsroutine. Zo’n serum is geschikt voor elk huidtype en beschermt je huid tegen uitdroging. Gebruik het serum ná je gezichtsreiniging en vóór je gezichtscrème. 

Naast serums zijn er ook beauty supplementen verkrijgbaar die hyaluronzuur bevatten. Studies hebben aangetoond dat hyaluronzuur supplementen vroegtijdige rimpels remt, de hydratatie en gladheid van de huid verhoogt. Daarnaast wordt de huidelasticiteit verbetert, een stevige huid bevordert en de aanmaak van collageen verbetert (4). Kortom, hyaluronzuur is een echt beauty ingrediënt! 

Producten met Hyaluronzuur & Collageen

Wil je optimaal van de werking van hyaluronzuur profiteren? Combineer het dan samen met collageen! Samen vormen ze het perfecte dreamteam voor je huid. De twee ingrediënten werken samen om de huid voller, gladder en soepeler te maken. Hyaluronzuur helpt ook om onze eigen collageenproductie te stimuleren, dus de twee werken hand in hand om de huid jong en gezond te houden.

Verzorg je huid, haar en nagels van binnenuit met de Primal Goddess-blend van Planet Paleo. Dit collageenpoeder bevat hyaluronzuur én een reeks antioxidantrijke bessen voor een boost aan vitamine C. Een ideaal product voor een stralende huid, gezond haar en sterke nagels. 

 

Bronnen:

1: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/
2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26978861/
4: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28761365/