Zo houd je ook na de vakantie een ontspannen vakantiegevoel

Is jouw vakantie net voorbij? Heb je in de bergen gewandeld, op het Spaanse strand gelegen of juist in eigen land allerlei mooie plekjes ontdekt? Heerlijk ontspannen, rustig aangedaan, opgeladen en geen chaos meer in je hoofd. Even helemaal niets moeten en hoeven; een perfect vakantiegevoel! Belangrijk en nodig voor je lijf en je geest. Maar direct na de vakantie – soms al tijdens de terugreis - verdwijnt dat fijne ontspannen vakantiegevoel. Je wordt weer meegesleurd door de waan van de dag. Er moet weer gewerkt worden, je moet de (vakantie)was doen, het huis moet worden gepoetst, de kinderen moeten overal naartoe worden gebracht… Druk druk druk! Al eerder gaf ik je tips over het ervaren van een vakantiegevoel, ook thuis. Maar stel je eens voor dat je ook na een vakantie dat vakantiegevoel nog wat langer vast kunt houden. Hoe? Ik vertel het je.

Tip: vergeet deze supplementen niet in je koffer te stoppen voor als je nog op vakantie moet.

Laat de terugreis onderdeel zijn van de vakantie

Probeer de terugreis van de vakantie ook als onderdeel te zien. Schiet niet meteen in de stress als je onderweg een file tegenkomt is of als het vliegtuig vertraging heeft. Laat die haastmodus nog even achterwege. Maak voorafgaand aan de reis een vakantieplaylist (ook fijn voor thuis!) met de leukste nummers die op de camping werden gedraaid. Geniet alleen, met je partner of je gezin nog even van deze uurtjes.

Thuis tijdens vakantie - lees hier tips

Net als tijdens de vakantie

Tijdens de eerste paar vakantiedagen is het vaak nog even inkomen. Wennen aan het niets moeten. Maar als dat eenmaal lukt, voelt het heerlijk ontspannen. Waar werd jij op vakantie nou zo rustig van? Wat vond je het fijnst? Dat je niet wakker hoefde te worden van de wekker ’s ochtends? Dat je iedere avond een wandeling maakte? Bekijk welke van deze vakantiegewoonten je ook thuis kunt doorvoeren. Doe net als tijdens de vakantie.

Vertragen

Doe één ding tegelijk en doe het rustig aan. Wil je een kopje koffie? Maak rustig een kopje koffie. Heb je zin in een broodje? Smeer voor jezelf rustig een broodje. Vertragen is het codewoord.

Niet teveel verplichtingen

Vakantie is vaak ontspannen omdat je weinig verplichtingen hebt. Na de vakantie wil je misschien graag je vrienden en familie weer zien, maar probeer dat eens per moment te bekijken. Plan niet je hele agenda na de vakantie weer vol, maar voel zelf aan wanneer je zin hebt om je vrienden te zien.

Niet meteen als een dolle aan het werk

Duik na de vakantie niet direct als een dolle in je mailbox. We zijn geneigd om alle mailtjes meteen door te lezen, te beantwoorden, door te sturen, te verwerken, etc. Begin rustig, en houd jezelf rustig. Start met een kop koffie, praat (digitaal) bij met collega’s en pak daarna het werk op. Zorg al voor je vakantie dat je ná de vakantie voldoende tijd hebt om dit te doen. Plan dus de dagen na jouw vakantie geen afspraken. Gun jezelf de rust en ruimte om eerst alles door te nemen en te bespreken wat er tijdens je vakantie is gebeurt. Tip: zet je out-of-office melding één of twee dagen langer aan dan je vakantie daadwerkelijk duurt. Relaties verwachten dan pas na die dagen een reactie. Zo heb je zelf wat langer de tijd.

Vakantiekiekjes - zo houd je je vakantiegevoel vast

Knutselen met je vakantiekiekjes

Verzamel je vakantiefoto’s. Selecteer de leukste, mooiste en grappigste en laat ze afdrukken. Plak ze in een fotoalbum, maak er een slinger van of verzamel ze in een collage. Lekker knutselen, terwijl je terugdenkt aan de heerlijke vakantie. Meteen weer dat vakantiegevoel!