Zijn medicinale paddenstoelen veilig?

Nog niet iedereen is even comfortabel met de term: medicinale paddenstoelen. Er heerst in sommige gevallen onduidelijkheid en verwarring over deze bijzondere paddenstoelen. Dit is niet zo gek. Veel mensen halen sommige paddenstoelen nog door elkaar en we weten er ook lang nog niet alles van af. Daarom beantwoorden we in deze blog: kun je medicinale paddenstoelen veilig gebruiken?

Medicinale paddenstoelen vs. paddo’s

Wanneer mensen aan medicinale paddenstoelen denken, denken ze vaak aan de bekende paddo (ook wel truffels of magic mushrooms genoemd). Dit klopt niet. Medicinale paddenstoelen zijn echt iets anders dan paddo’s. Paddo’s zijn een verzamelnaam voor alle paddenstoelen die een bewustzijnsveranderende of hallucinerende werking hebben. Wanneer je deze dus in neemt, kun je er van gaan hallucineren. Paddo’s zijn daarom ook niet vrij verkoopbaar in een drogisterij. Je kunt ze vaak vinden in een smartshop.

Paddenstoelsupplementen of medicinale paddenstoelen hebben geen psychoactieve werking. Het is een voedingssupplement met een positief en balancerend effect op de gezondheid. Ze werken op diverse niveaus in het lichaam en celcommunicatie en ondersteunen zodoende diverse organen en processen. Paddenstoelsupplementen zijn gewoon verkrijgbaar bij de (online) gezondheids- of natuurwinkels.

Traditionele Chinese Geneeskunde

Medicinale paddenstoelen worden al eeuwen gebruikt. Het is dan ook zeker geen uitvinding van de laatste tijd. Het eerste gebruik is geregistreerd zo ongeveer 5.000 tot 7.000 jaar geleden. Hier werden ze al volop gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde. In die gezondheidsleer waren ze een belangrijk onderdeel. Sommige medicinale paddenstoelen waren zelfs zo kostbaar dat alleen de keizer ze mocht gebruiken. Voor het volk waren ze gewoonweg niet beschikbaar. Die tijd is gelukkig voorbij, maar bijzonder zijn ze nog steeds.

Medicinale paddenstoelen worden al eeuwen gebruikt

Wat doen medicinale paddenstoelen?
Paddenstoelen zijn oude verschijnselen van de natuur. Maar hoe werken ze dan? Ze bevatten allemaal een soortgelijk palet aan werkzame stoffen. Deze stoffen ondersteunen ons lichaam bij tal van processen en helpen bij het creëren van balans.

Bij alle medicinale paddenstoelen - waarvan we nu op de hoogte zijn - zijn de werkzame stoffen hetzelfde. Een groot verschil bij deze paddenstoelsupplementen is de hoeveelheid van elke stof. Vaak blinken ze uit in één stof in het bijzonder, waardoor de paddenstoel goed voor bepaalde klachten in te zetten is. De werkzame stoffen die je voornamelijk in medicinale paddenstoelen tegenkomt zijn:

  • Polysachariden
  • Triterpenen
  • Enzymen

Meer weten over hoe paddenstoelen werken? Lees dan deze blog ook »

Paddenstoelen in combinatie met medicijnen

Zijn er dan helemaal geen bijwerkingen of zitten er geen gevaren aan medicinale paddenstoelen? Jawel, die zijn er zeker. Mensen die ook andere medicijnen gebruiken of leiden aan een auto immuunziekte moeten oppassen met het gebruik van medicinale paddenstoelen of de supplementen daarvan afgeleid. Zij slikken vaak ook andere (reguliere) medicijnen. Paddenstoelsupplementen kunnen bij sommige medicijnen de werking tegengaan of juist versterken .Zij kunnen in dit geval eerst het beste contact opnemen met een (natuur)arts of mycoloog. Hij of zij is volledig op de hoogte van hun behandelplan en kan hierbij goed inschatten of paddenstoelsupplementen wel een goed idee zijn.

Medicinale paddenstoelen in combinatie met medicijnen

Daarnaast raden we medicinale paddenstoelen ook niet aan voor mensen die borstvoeding geven of zwanger zijn. Het effect van deze supplementen en de uitwerking op het kindje is nog niet (voldoende) getest.

Dus zijn paddenstoelsupplementen veilig?

We weten nog niet alles van medicinale paddenstoelen. Er zijn heel veel soorten en van slechts een klein gedeelte hebben we het ‘nut’ ontdekt en kunnen we zeggen dat ze veilig zijn. Wel kunnen we zeggen dat de paddenstoelsupplementen die je in drogisterij, natuurwinkels of online webshops kunt kopen wel veilig zijn bij normaal gebruik. Voordat ze op de markt komen, moeten ze aan allerlei veiligheidseisen voldoen. Wel raden we altijd aan bij het geval van paddenstoelen te kiezen voor biologisch. Paddenstoelen zijn de schoonmakers van de natuur. Wanneer je voor niet-biologisch kiest, kan het zijn dat ze chemische middelen hebben gebruikt bij het productieproces. De kans is vrij groot dat de paddenstoelen dit ook hebben geabsorbeerd. Wat de medicinale werking weer een beetje teniet kan doen.

Medicinale paddenstoelen Pure Mushrooms download ebook

Tip: gratis paddenstoelengids

Wil jij meer weten over de verschillende paddenstoelen en hun functie op het lichaam? Download dan ook de paddenstoelengids van Pure Mushrooms. Hierin krijg je bijvoorbeeld antwoord voor welke klacht je welke paddenstoel het beste kunt inzetten.