Werkt het Keto Dieet nu echt? Mijn ervaring

Het Keto Dieet (ook wel ketogeen dieet genoemd) is een oud dieet die weer helemaal in is. Veel mensen zweren bij deze manier van afvallen. Je zou kilo’s verliezen. De truc? Je eet geen koolhydraten. Geen brood, rijst, aardappels, pasta of wat dan ook. Ook fruit en suiker laat je staan. Waarom? Je lichaam haalt normaal gesproken energie uit koolhydraten, maar wordt met het ketogeen dieet gedwongen zijn energie te halen uit vetten. Je gaat dus vet verbranden om je lichaam te voorzien van energie. Door op die manier te eten, val je - naar waar het schijnt - kilo’s af. Werkt het? Of kunnen we het Keto Dieet toevoegen aan het lijstje met de zoveelste dieethype? Ik (Naomi) testte het uit. In deze blog deel ik mijn ervaring.

4 weken Keto en -7 cm buikomvang

In vier weken tijd ben ik ongeveer 4 kilo en 7 cm buikomvang kwijt geraakt. Hier was ik erg blij mee. Zelf heb ik wel diverse diëten uitgeprobeerd. Elk dieet heeft iets unieks. Natuurlijk gaat het om gezond eten en voldoende bewegen, maar een richtlijn met eten is altijd fijn. Mijn aandacht werd dan ook meteen getrokken door het Keto Dieet. Het klonk veelbelovend.

>> De beste supplementen voor het Keto Dieet: Van Proteïne tot MCT-olie

Mijn voornaamste doel met dit dieet was om de nodige kilo’s kwijt te raken bij de welbekende probleemgebieden: benen, billen en buik. Welke vrouw wil dit trouwens niet? Ik moet zeggen dat ik blij ben met het resultaat. Na slechts vier weken ben ik een hele broekmaat naar beneden gegaan. Dat had ik niet verwacht.

Gezond afvallen met het Keto Dieet - kan dat?

Een grote maar…

Wel moet ik zeggen dat dit niet het makkelijkste dieet is wat ik ooit heb gedaan. Je hebt veel motivatie en zelfdiscipline nodig. Het Keto Dieet heeft zeker voordelen, maar ook nadelen. Je gaat toch anders eten door alle koolhydraten uit je dieet te verbannen. Dit moet je wel kunnen volhouden. Daarom vraag ik mij ook af hoe lang het behaalde resultaat gaat standhouden. Zal ik weer heel snel terugschieten naar mijn oude gewicht? Ik ga in ieder geval wel weer koolhydraten eten. Alleen vetten en eiwitten is niet een lifestyle die ik lang kan en wil volhouden. Ik houd nu eenmaal van rijst en pasta bij mijn avondeten.

Voor- en nadelen

Ondanks dat het moeilijk was, ervaarde ik gedurende dit dieet zeker ook de nodige voordelen:

  • Vetverbranding. Je dwingt je lichaam zijn energie te halen uit vetten in plaats van koolhydraten. Hierdoor zet je de vetverbranding in een hogere versnelling.
  • Een constant energieniveau. Door suiker krijg je wel eens die suikerdips. Eerst heb je energie en een half uur later is alles weg en komt er niets meer uit je handen. Doordat je geen suiker of koolhydraten met dit dieet eet, heb je een constant energieniveau.
  • Geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
  • Geen cravings.
  • Verlaging van lichaamsgewicht.

Naast dat het dieet moeilijk vol te houden is, moet je ook rekening houden met de volgende ‘nadelen’ die je kunt ervaren.

  • Voldoende vezels eten. Vezels zijn enorm belangrijk voor je darmen en maag. De grootste bron van vezels zijn koolhydraten. Door alleen eiwitten en vetten te eten, moet je je vezels op een andere manier binnenkrijgen.
  • Je darmflora kan uit balans raken. Je lichaam is zo lang gewend aan koolhydraten en door je lichaam het te ontzeggen, moet je lichaam zich hieraan aanpassen.
  • Je kan in het begin veel vocht verliezen en geen vet. Hierdoor kan het afvallen op het begin een vertekend beeld geven.
  • Wanneer je weer teruggaat naar je oude eetpatroon is de kans groot dat je terugschiet naar je oude gewicht.

Wat kun je eten tijdens het Keto Dieet?

Op het begin is het enorm wennen dat je geen koolhydraten mag eten. Wat kun je dan wel eten? Zelf ben ik vooral gaan Googlen voor Keto-proef recepten. Gelukkig staat het internet er vol mee. Inspiratie en variatie genoeg. Mijn favoriet voor avondeten was tijdens dit dieet een groene curry, met kip of garnalen, roerbakgroente en taugé.

Keto recepten - lees hier tips

Voor ontbijt en middageten vond ik het iets lastiger om iets lekkers te vinden. Uiteindelijk had ik vaak als ontbijt yoghurt met noten. Als lunch koos ik regelmatig een omelet met bacon en groente, maar een goed gevulde salade vond ik ook erg lekker. 

Zelf het Keto Dieet uitproberen? Hier moet je op letten

Eerlijk is eerlijk, het is een pittig dieet. Ikzelf ervaarde als het grootste pluspunt dat je een constante energie had gedurende de dag en niet te maken had met de welbekende suikerdips. Wel is het belangrijk dat je, voordat je begint, jezelf goed verdiept in het Keto Dieet. Je moet goed opletten met dat je je lichaam alle benodigde brandstoffen geeft. Hiervoor moet je soms creatief zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Vind je het lastig om zelf alles uit te zoeken? Dan loont het zeker om hier hulp bij te zoeken. Er zijn mensen die gespecialiseerd zijn in het Keto Dieet. Zij kunnen je goed helpen met het samenstellen van een voedingsschema waarin jij je lichaam alles geeft wat het nodig heeft. Ook zijn er veel boeken over dit onderwerp geschreven. Lees er wat over. Uiteindelijk is het geheim van afvallen het hebben van een gezonde lifestyle en voldoende bewegen. Hoe je dit doet, maakt eigenlijk niet uit. Kies wat het beste bij jou past. Succes!

Twijfel jij aan een vegan lifestyle? Lees dan ook deze blog van ons.