Pas op: kurkuma uit Bangladesh bevat (heel veel) lood

Ben jij ook zo’n fan van kurkuma? Let dan op, want de meeste kurkuma uit Bangladesh (het land waar één van de grootste kurkumaproducenten huisvest) bevat 500 keer meer lood dan de toegestane hoeveelheid. Een teveel aan lood is giftig en tast het zenuwstelsel aan.

Alles voor een mooie gele kleur

Kurkuma heeft vele mooie voordelen: het is lekker, ontstekingsremmend en een krachtige antioxidant (lees waar kurkuma nog meer goed voor is). Een waardevol kruid. Ikzelf gebruik kurkuma dan ook vaak; als smaakversterker, een kurkumadrankje of als voedingssupplement. Maar met de hoeveelheid lood die de producent in Bangladesh toevoegt aan haar kurkuma vallen de gezondheidsvoordelen van de specerij toch in het niet. Waarom doen ze dat? Simpel: ze willen de ‘bleke’ wortels van de Curcuma longa (waar kurkuma van gemaakt wordt) wat bij kleuren. Kurkuma met een mooie gele kleur is namelijk meer waard.

500 keer meer dan de toegestane hoeveelheid

In het land Bangladesh huisvest één van de grootste kurkumaproducenten in de wereld. De enorme hoeveelheid lood in de kurkuma werd ontdekt door Amerikaanse milieuwetenschappers. Zij vonden tot wel 500 keer hogere concentraties aan lood dan wettelijk is toegestaan. Door deze hoge hoeveelheden is het echt gevaarlijk voor je gezondheid, vooral voor kinderen. Waarom doen zij dit? Bij de inwoners van Bangladesh zijn de gezondheidsrisico’s van lood niet bekend. Ze proberen de ‘wat bleke’ wortels van de Curcuma longa - waar kurkuma van wordt gemaakt - wat bij te kleuren. Hierdoor krijgt dit specerij de mooie gele kleur en brengt het meer op. Het ziet er ook aantrekkelijker uit voor de consument - wij dus.

Het bijkleuren van kurkuma met lood is trouwens niets nieuws. Het gebeurt al ruim 30 jaar hebben wetenschappers recentelijk ontdekt. Ze interviewden diverse mensen uit de kurkuma-industrie en ook zij die het vaak consumeren. Tevens namen ze diverse monsters van de kurkuma die verkocht wordt op markten (kleine en grote). De bodem rondom de molens waar dit specerij verwerkt en vermalen wordt is ook aan een onderzoek .

Kurkuma Bangladesh

De gezondheidsrisico’s van lood

Het bijkleuren van kurkuma met lood is niet iets wat men licht kan opnemen. Een overmaat aan loodchromaat kan ernstige gevolgen hebben. Zelfs in kleine hoeveelheden kan lood een hoop schade aanrichten. Het tast namelijk het zenuwstelsel aan, vooral bij kinderen. Daarnaast verstoort het de ontwikkeling van de hersenen en kan daardoor leiden tot een lager IQ. En of dit niet genoeg is, kan lood kankerverwekkend werken.

Bengalen ook fan van kurkuma uit eigen land

Dat de kurkumaproducent uit Bangladesh echt uit onwetendheid handelde, is duidelijk. De inwoners van Bangladesh zijn zelf ook fan van deze specerij. De Amerikaanse onderzoekers onderzochten een tal van inwoners op loodconcentraties in hun bloed. De resultaten waren schokkend. Bijna eenderde van de 430 onderzochte zwangere vrouwen op het Bengaalse platteland hadden een te hoge loodconcentraties in hun bloed. Ditzelfde deden ze bij ruim 300 peuters (1,5 tot 3 jaar oud). Het resultaat: vier op de vijf kinderen hadden een verhoogde loodconcentratie in hun bloed.

Hebben wij kurkuma uit Bangladesh?

Wat nu? De belangrijkste vraag die wij natuurlijk hebben: komt de kurkuma in onze supermarkt en voedingssupplementen uit Bangladesh? Dit is onduidelijk. Wel controleert Nederland diverse levensmiddelen op lood en andere zware metalen als cadmium, kwik en arseen, maar gedroogde kruiden zit hier niet bij. Ook is er geen wettelijk limiet op lood in kruiden. Daarom is het nu des te belangrijker om te checken waar de kurkuma vandaan komt. Lood heeft serieuze gevaren. Ook al heeft kurkuma zelf haar voordelen, je doet het dan eigenlijk allemaal teniet met de extra lood die daarbij inneemt.

Living Nutrition kurkuma supplementen

Kurkuma voedingssupplementen: kies bewust

Qua voedingssupplementen is het nóg belangrijker waar je kurkuma vandaan komt. Je krijgt namelijk een veel hogere dosis kurkuma binnen dan als je een klein beetje over je je eten gooit. Ben je op zoek naar een kurkumasupplement? Wijzelf zijn helemaal weg van het voedingssupplement kurkuma van Living Nutrition.

Living Nutrition haalt haar kurkuma uit India dus NIET uit Bangladesh én laat het kruid regelmatig uitgebreid testen op zware metalen, mycotoxinen en andere gevaarlijke stoffen. Daarnaast fermenteren ze hun kurkuma via een ingewikkeld kefir-kombucha fermentatieproces. Hierdoor ligt de bio-beschikbaarheid van het supplement vele malen hoger dan die van andere supplementen. Allemaal pluspunten als je het mij vraagt.