Telefoondetox: durf jij het aan? 4 tips om je gebruik te verminderen

Laatst was het raak: ik moest mijn twee honden uitlaten en in alle haast pakte ik de verkeerde sleutel; een sleutelbos zonder huissleutel. Na een ontspannend rondje wandelen kwam ik een uur later thuis. Ik had een drukke planning voor mezelf uitgestippeld. Thuis zou ik snel wat opruimen, koken en een beetje bankhangen mét mijn mobiel. Maar…. deze planning werd bruut verstoord toen ik voor een dichte deur stond met de verkeerde sleutel. Niemand thuis. Mijn vriend zou pas twee uur later thuis komen. Haastig ging ik op zoek naar de reservesleutel, maar helaas. Ook probeerde ik een raam te vinden waar ik doorheen kon klimmen. Zonder succes. Onze buren hadden ook geen extra huissleutel meer van ons. Daar stond ik dan. Er zat niets anders op; ik moest gewoon wachten totdat mijn vriend thuis kwam met de juiste sleutel.

Mijn pech was pas helemaal compleet toen ik mijn telefoon uit mijn zak haalde en zag dat ik die niet bij mij had. Dat kon er ook nog wel bij. Ondertussen stonden mijn twee honden ongeduldig voor de deur te piepen. Zij dachten waarschijnlijk ook verlangend aan hun mandje, zoals ik dacht aan de bank en mijn keuken. Er zat niets anders op; zitten en wachten, zonder telefoon.

De angst om iets te missen

Daar zat ik dan; twee uur mobielloos. In die tijd heb ik niets gedaan. Ik heb alleen enorm gebaald. Ik voelde mij ontzettend afgesloten van de buitenwereld. Onzin natuurlijk. Twee uur later kwam mijn vriend thuis en keek ik op mijn mobiel; ik had niets gemist. Hoe kan het dan toch dat ik wel continu het gevoel had van alles te missen? Ik ben vast niet de enige herin. Na wat research (ja, online) kwam ik er al gauw achter dat heel veel mensen stress ervaren zonder telefoon. Je hebt er zelfs een term voor: nomophobia. Oftewel de angst om ‘offline’ te zijn.

We zijn immers altijd online. Even je Instagramfeed checken, een WhatsApp versturen, een YouTube-video bekijken terwijl je op de bus wacht of in de rij staat voor de kassa. Het gaat zo makkelijk. We zijn altijd en overal bereikbaar. Echter, wanneer je alle tijd bij elkaar optelt spendeer je een akelig groot gedeelte van je dag op je telefoon.

Telefoondetox: durf jij het aan?

4 tips om je smartphonegebruik te verminderen

Natuurlijk is er niets mis mee met tijd op je telefoon spenderen, maar heb je nu het gevoel dat het de spuigaten uitloopt? Dan is het misschien tijd om kritisch te kijken naar je gebruik. Kun jij bijvoorbeeld het niet laten als je mobiel afgaat om direct te kijken? Zit je tijdens het avondeten, met goed gezelschap of de lunch nonstop op je mobiel in plaats van dat je met de mensen om je heen kletst? Wellicht is het dan tijd voor een telefoondetox; minder je telefoon gebruiken. Wees gerust, dit hoeft niet cold turkey. Wij hebben drie tips voor je waarmee jij makkelijk je telefoongebruik kunt verminderen.

1. Begin en eindig je dag zonder telefoon

Het eerst uur nadat je opstaat en het laatste uur voordat je gaat slapen, zijn de twee belangrijkste momenten om schermvrij te houden. Sowieso belemmerd blauw licht de aanmaak van melatonine. Niet handig als je direct daarna wilt slapen. Het eerste uur van de dag leg je aan de andere kant de basis voor je gevoel voor de rest voor de dag. Als je dan overspoelt wordt met informatie begin je je dag niet gelijk gestresst, maar relaxt. Door het laatste en eerste uurtje van de dag helemaal voor jezelf te houden, zorg je ervoor dat je je lekkerder voelt gedurende de dag. En… je kunt even heerlijk rustig ontbijten of een boek lezen in dat uurtje. Even tijd voor jezelf, zonder invloeden van buitenaf, klinkt heerlijk toch?

Mobielloos de dag starten

2. Verwijder (alle) social media apps van je telefoon

De meeste tijd op je mobiel spenderen we aan social media apps: Facebook, LinkedIn, Pinterest of Instagram. Even snel scrollen door je timeline, het gaat bijna vanzelf. Verwijder daarom deze apps van je telefoon. Doordat je via je computer / laptop of de website moet intikken, maak je het minder makkelijk voor jezelf. Je moet er nu bewust aan denken om erop te kijken. Daarbij krijg je ook niet continu meldingen van deze apps dat je iets gemist hebt. Je zal zien dat je opeens helemaal niet zo vaak meer op het sociale medium komt en dus op je mobiel. Dat geeft pas rust.

3. Laat je smartphone af en toe thuis

Je smartphone thuis laten? Voor een hoop mensen zorgt dit voor onrust. Op het begin krijgen deze mensen (die écht niet zonder telefoon kunnen) constant de impuls om hun mobiel te checken. Dit zal na verloop van tijd afnemen. Oefen eerst met kleine dingen. Bijvoorbeeld de hond uitlaten of even snel iets halen in de supermarkt zonder mobiel. Hierna kun je het uitbreiden door een keertje uit eten te gaan met vriendin zonder mobiel. Je zal zien het wordt makkelijker en je hebt geen afleiding. Een verademing!

4. Verklein de noodzaak van je mobiel

Onze mobiel gebruiken we al heel lang niet meer om alleen mee te bellen. Het is veel meer dan dat. We gebruiken het bijvoorbeeld als wekker, horloge of televisie. Door een wekker te kopen (en die te gebruiken) en door een horloge te dragen verklein je al de noodzaak van je mobiel. Als je de tijd wilt weten, hoef je niet je mobiel te pakken, maar kijk je op je horloge. Door een gewone wekker te gebruiken kan je mobiel beneden laten liggen - of buiten je slaapkamer. Je zal zien dat het dan ook makkelijker wordt voor jezelf om de dag te eindigen en te starten zonder mobiel (zie tip 1).

En ga jij voor mobielloos?

En…. durf jij het aan? Laat jij ook je telefoon wat vaker thuis? Je zal zien: in het begin is het een uitdaging, maar na verloop van tijd wordt het makkelijker en krijg je ruimte voor andere dingen. Wellicht dat je iets opvalt, wat je eerder nooit was opgevallen. Vogels bijvoorbeeld ?.