Lachen is gezond, maar wist je ook dat het zó gezond zou zijn?

Lachen! Lachen is ontzettend gezond. Elke dag zouden we een goede lachbui moeten hebben. Waarom? Het straalt positiviteit uit én het is goed voor je lichaam. Dus op doktersrecept: meer lachen vandaag!

Lachtherapie

Lachen is een bijzonder concept. Mensen zijn één van de weinige wezens die lachen op onze manier. Mond open, tanden laten zien en met een bijzonder (hard) geluid. Maar naast dat we openlijk tonen dat we iets grappig vinden heeft het veel meer positieve invloeden. Het is zelfs zo positief dat er een hele therapievorm rondom lachen is ontwikkeld: lachtherapie. Deze vorm van therapie is een meditatievorm uit India. Hoe werkt het? Met een groep heel uitbundig lachen. Door deze lachbui vergeet je letterlijk je zorgen. Je bent niet bezig met piekeren of negatieve gedachten. Je gaat simpelweg op in het hier en nu. En het hier en nu is even heerlijk lachen, zonder een specifieke reden.

lachen is gezond

5x waarom je meer moet lachen

Lachen doet wat met je. Zoals lachtherapie pleit: je gaat gericht in het hier en nu zitten, maar lachen heeft veel meer voordelen. Wij hebben vijf redenen waarom iedereen regelmatig zou moeten lachen.

1. De invloed op je hersenen

Lachen heeft invloed op je hele lichaam, maar ook zeker op je hersenen. Wanneer je lacht, maken de hersenen stofjes aan waardoor je je ontspannen en goed voelt. Een van de bekendste stof is het gelukshormoon endorfine. Deze stof geeft je namelijk een euforisch gevoel. Dit komt bijvoorbeeld ook vrij als je sport of chocolade eet.

Naast de aanmaak van endorfine worden de stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, afgebroken. Deze hormonen komen meestal vrij als je je opgejaagd voelt of wanneer je (veel) stress ervaart.

2. Immuunsysteem

Naast dat lachten een fijn en positief gevoel geeft, is lachen ook goed voor je weerstand. Door veel te lachen, maakt je lichaam extra witte bloedlichaampjes aan. Deze zijn op hun beurt weer goed om virussen en bacteriën onschadelijk te maken. Het resultaat: je bent minder vatbaar voor infecties.

3. Verbetering van je conditie

Ken je dat gevoel dat je na een goede lachbui helemaal buiten adem bent? Dit komt doordat je je middenrif- en buikspieren hard hebt laten werken. Een goede lachbui staat gelijk aan een korte workout. Door regelmatig uitbundig te lachen kun je goed je middenrifspieren trainen. Hiermee train je indirect ook je longcapaciteit. Na deze lachworkout kan je lichaam zich ook weer beter ontspannen, omdat het direct hierna in herstelmodus gaat. Vandaar het relaxte gevoel daarna.

4. Het maakt je een mooi persoon

Vaak voordat we een foto maken, lachen we allemaal. Dat is niet voor niets. Lachen maakt aantrekkelijk. Dus naast dat lachen een positieve invloed heeft op lichaam en geest doen we het ook om er mooi en aantrekkelijk uit te zien.

5. Lachen werkt aanstekelijk

Net zoals gapen, werkt lachen aanstekelijk. Buldert je iemand naast je het uit van lachen? Grote kans dat jij ook mee gaat grinniken en uiteindelijk meegaat in die enorme lachbui. Waarom? Lachen werkt aanstekelijk. Glimlacht iemand naar jou? Dan zal je dat automatisch ook terug doen. De wetenschap heeft ook aangetoond dat er wel verschil zit tussen de geslachten. De glimlach van een vrouw zou aanstekelijker werken dan die van een man. Maar laat je niet ontmoedigen mannen, blijf gewoon lekker lachen!

Hoeveel heb jij gelachen vandaag?

Hoeveel heb jij gelachen vandaag?

We schijnen minder te lachen dan vroeger. Mensen in de jaren 50 lachten gemiddeld twee keer zoveel als nu. Zonde! Lachen is namelijk super gezond en het geeft je een heel positief gevoel. Dus wanneer heb jij voor het laatst gelachen, hopelijk toch wel vandaag?