Planten in huis: gezellig én gezond

Hartstikke gezellig zo’n urban jungle in huis, maar wist je dat kamerplanten ook nog eens super goed voor je zijn? Vier redenen om deze groene vrienden in huis te halen.

1. Kamerplanten zorgen voor sfeer in huis

Van urban jungle tot kleine cactusjes in de vensterbank: kamerplanten brengen sfeer met zich mee. Wat dacht je van een gave klimplant langs die kale muur of mooie hangplanten aan het plafond? Planten fleuren je woonkamer op en maken dat lege hoekje in de keuken nét wat gezelliger. Ook in bad gaan wordt een stuk rustgevender met een grote varen ernaast. Zorg wel dat de planten in huis op plekken staan waar ze zich goed voelen. Dan zijn ze op hun best.

Planten zorgen voor meer geluk en gezondheid

2. Planten zuiveren de lucht

Planten zorgen voor zuurstof. Dit is een van de meest basale processen op aarde. Met hun bladeren, zonlicht en water produceren planten zuurstof bij het omzetten van kooldioxide (CO2). Dit noemen we fotosynthese. Daarnaast zijn er sommige planten die via hun bladeren ook nog eens schadelijke stoffen opnemen. Hiermee zuiveren ze de lucht. En dat is weer gunstig voor ons. Houd je kamerplanten gezond: geef je planten voldoende water (niet te veel en niet te weinig) en zorg dat er niet te veel stof op de bladeren ligt. Geef ze een fijn plekje in huis. Dan zorgen zij op hun beurt dus weer voor jou.

3. Planten zorgen voor een betere concentratie

Natuur heeft een positieve invloed op de mens. Een herstellende werking zelfs. Natuur zorgt ervoor dat jouw lichaam zich weer oplaadt. Ook wordt stress verminderd als je naar natuur kijkt, waardoor je je makkelijker zult concentreren. Je schijnt je daarom ook beter te kunnen focussen met planten om je heen. Ze zorgen voor een beter geheugen en hogere productiviteit. Ook zouden bloemen en planten zorgen voor meer creativiteit. Een beetje groen misstaat dus niet in je werkkamer of op kantoor. Zorg er natuurlijk wel voor dat je vanaf je bureaustoel uitzicht hebt op deze groene luchtverfrissers.

Meer tips over een een betere concentratie? Lees waarom Lion's Mane hét supplement is voor een concentratieboost.

Kamerplant - goed voor je gezondheid?

4. Het verzorgen van je kamerplanten brengt rust

Je planten water geven, de dode bladeren verwijderen, je planten verpotten, stekjes maken en vermeerderen, je planten beter leren kennen, de beste plekken in huis voor jouw planten ontdekken, plantenboeken lezen, foto’s maken van nieuwe bladeren… Je kunt er een dagtaak aan hebben. Toch geeft het verzorgen van je planten vaak rust. Je kunt namelijk maar met één ding tegelijk bezig zijn; hartstikke mindful. Daarnaast geeft het voldoening als jouw plant helemaal in z’n hum is bij jou thuis. Dan groeit ‘ie als kool.

4 redenen waarom kamerplanten gezond zijn

Voor welke plant moet je dan kiezen?

In plantenboeken en bij tuincentra vind je informatie over de specifieke eigenschappen van allerlei verschillende soorten kamerplanten. Ga je voor een luchtzuiverende plant, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lepelplant, monstera, krulvaren of goudpalm. Laat je ook altijd adviseren wat de plant nodig heeft en geef ‘m het plekje in huis dat ‘ie verdient.