Kokosolie, kokosvet of MCT olie is een verzadigde vetsoort en wordt gewonnen uit kokosnoten. Door de kokosnoot te verwijderen van de bast, in stukken te breken en te drogen ontstaat er kopra: wit gedroogd vruchtvlees. Uit dit gedroogde vruchtvlees wordt kokosolie geperst of geëxtraheerd. In het land van herkomst is de olie over het algemeen vloeibaar, maar bij kamertemperatuur in ons landje is kokosolie meestal gestold en wordt daarom vaak ook kokosvet genoemd. Zuivere kokosolie is kleurloos. Als het gestold is wordt het wit. Waarom zou je het wel of juist niet moeten toevoegen in je eetpatroon?

De herkomst van de kokosnoot

Een kokosnoot is geen echte noot, maar een steenvrucht. De kokosnoot groeit aan de kokospalm, in (sub)tropische gebieden. Kokos komt vooral uit India, Indonesië en de Filippijnen. De vruchten van de kokospalm bestaan uit kokosvezel, een schil en het vruchtvlees. Helemaal binnenin de kokosnoot zit kokosmelk. In het witte vruchtvlees zit 34% vet. Het witte vruchtvlees van de kokosnoot wordt gebruikt voor allerlei producten in de keuken:

  • Taarten en andere baksels
  • Chocoladeproducten
  • Oosterse gerechten
  • Snoepjes
  • Kokoswater of kokosmelk
  • Kokosvet of kokosolie

Daarnaast vind je kokosolie terug in producten als tandpasta, cosmetica, zeep en shampoo.

kokos - hoe gezond is kokosolie nu echt?

Kokosolie of kokosvet gebruiken

Tal van mogelijkheden voor kokosolie:

  • Om op je brood te smeren
  • Als (zonnebrand)crème
  • Om mee te bakken
  • Om mee te frituren

In smoothies

Je kunt het prima gebruiken in de keuken als vervanger voor olijfolie of zonnebloemolie. Of als alternatief voor roomboter of margarine. Zelfs als zonnebrandcrème is het bruikbaar, door de factor 5-10 SPF die kokosolie heeft. Wel even opletten: door deze lage beschermingsfactor moet je goed blijven smeren.

De voordelen van kokosolie

Kokosolie zou super gezond zijn, omdat het bacteriën doodt, je weerstand ondersteunt en je erdoor af kunt vallen. Dat laatste komt doordat deze verzadigde vetsoort niet alleen lange ketens van vetzuren bevat, maar ook middellange ketens zoals laurinezuur. Wat houdt dit in? Lange ketens doen er langer over om afgebroken worden door het lichaam, terwijl middellange ketens, zoals laurinezuur, sneller worden afgebroken en omgezet worden in energie. Hierdoor is het een goed alternatief voor andere verzadigde vetsoorten die door je lichaam langzamer worden afgebroken.

Let wel: er zijn ook goedkopere kokosoliën op de markt die een mix aan lange en korte ketens van vetzuren bevatten. Hierdoor kan het lonen om voor een kwalitatieve olie te kiezen in plaats van voor de goedkoopste.

kokos in cosmetica en haarproducten

De nadelen van kokosolie

Kokosolie of kokosvet bevat veel verzadigd vet. Verzadigde vetten zouden je 'slechte' LDL-cholesterol kunnen verhogen, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Volgens sommigen is kokosvet dus helemaal niet zo gezond. Zonnebloemolie of olijfolie bevatten zelfs minder verzadigde vetten. Ook schijnt de olie helemaal niet zoveel vitamine E en K te bevatten. Tenminste niet als je het vergelijkt met andere oliën.

Conclusie: is kokosolie zo gezond?

De olie heeft voordelen, maar ook nadelen. Het is zeker niet de aller gezondste olie. Er zijn zelfs oliën die minder vet bevatten dan kokosolie en net zo of zelfs gezonder zijn. Dit betekent niet dat je het niet kan of mag eten, maar met mate. Daarbij, voeg het niet toe aan je voedingspatroon omdat het zó gezond is, maar omdat je het lekker vindt.

Wanneer je toch besluit om het te gebruiken in je voeding let bij het kopen op dan op de volgende eigenschappen van de kokosolie:

  • niet geraffineerd
  • niet ontgeurd
  • biologisch
  • koudgeperst

Dan heb je de beste variant kokosolie te pakken! Tip: kijk ook eens naar hennepzaadolie. Deze olie bevat ook vele waardevolle mineralen, vetten en vitaminen.