Leren mediteren? Zo pak je het aan

Mediteren geeft rust. Het brengt je in het hier en nu. Meditatie verlaagt je stressniveau, helpt je focussen en geeft een geluksgevoel. Het is dus goed voor je gezondheid om te starten met mediteren. Weet jij niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg om te leren mediteren.

Wat is meditatie?

Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Meditatie is ontstaan in India, zo’n 5000 jaar geleden. Tegenwoordig worden meditatie-oefeningen ook steeds meer gebruikt als toevoeging aan psychotherapie. Er bestaan diverse vormen, waarbij contemplatie, (overdenken, beschouwen), concentratie-meditatie (kalmte) en vipassana meditatie (inzicht) drie oorspronkelijke hoofdvormen zijn. Daaruit zijn tal van varianten ontstaan.

Mediteren kun je leren, lees het in onze blog

Waarom wil ik leren mediteren?

Mediteren brengt een hoop voordelen met zich mee. In deze drukke wereld worden we vaak geleefd. We racen van hot naar her en zijn druk druk druk. We worden continu geprikkeld door sociale media, onze telefoon en alle sociale contacten. Rust is dus welkom! Meditatie brengt je in het hier en nu. En er zijn nog meer voordelen, je...

  • ervaart minder stress
  • krijgt meer focus
  • ervaart een geluksgevoel
  • bent minder druk in je hoofd
  • gunt jezelf rust
  • Je bent minder snel afgeleid
  • slaapt beter
  • kunt je beter concentreren
  • voelt je lichamelijk beter

Waar begin ik?

Als je wilt starten met meditatie is ons advies: gewoon beginnen. Je hoeft er niets voor te kunnen en je hebt er in principe ook niets voor nodig. Iedereen kan leren mediteren. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je afgaat. Oefening baart kunst.

Hoe zit (of lig) ik?

Afhankelijk van de meditatie-oefening die je doet, kun je tijdens het mediteren zitten of liggen. Voel waar jouw lichaam zich prettig bij voelt. Er zijn verschillende vormen mogelijk. Er bestaan ook loopmeditaties. Het is vooral belangrijk dat jij je er fijn bij voelt.

  • Zittend in kleermakerszit of lotushouding. Je rug recht en je handen losjes op je knieën. Voel je hierbij pijn in je knieën of slapen je benen snel? Leg een kussen onder je knie of ga op een meditatiekussen zitten.
  • Zittend op je benen. In de knielende houding zet je je knieën op de grond en ga je eigenlijk op je onderbenen/voeten zitten. Mocht dit te pijnlijk zijn, kun je een kussen onder je billen leggen.
  • Zittend op een stoel. Ga rechtop in een fijne stoel zitten, met je voeten plat op de grond.
  • Liggend op de grond, met je armen losjes naast je lichaam. Eventueel kun je je hoofd ondersteunen met een kussen.

De voordelen van mediteren

Voor welke meditatie kies ik?

Je kunt ervoor kiezen om je aandacht naar binnen te keren of je aandacht bijvoorbeeld richten op je ademhaling of een voorwerp richten. Je kunt in stilte mediteren, maar er bestaan ook een hoop apps en cursussen om een geleide meditatie te volgen. Je wordt bij een geleide meditatie door de meditatie-oefening heen geleid. Dit kan het leren mediteren makkelijker maken. Je hoeft alleen te zitten en te luisteren.
Tip: er staan een heleboel gratis geleide meditaties op YouTube of Spotify. Wanneer je in het Engels zoekt vind je er nog meer.

Een eerste meditatie-oefening

Als je zelf start, raden we je aan om te beginnen met het richten van je aandacht op je ademhaling. Ga zitten (of liggen). Doe en denk aan niets. Dat klinkt makkelijk, maar kan soms toch echt tegenvallen. We zijn meestal niet gewend om niets te doen en niets te denken. Je focus leg je bij je ademhaling, maar laat je ademhaling je ademhaling zijn. Versnel niet en vertraag niet. Je gedachten zullen afdwalen. Zodra je dat merkt breng je jezelf weer terug naar je ademhaling. Dat blijf je doen. Je brengt jezelf steeds terug, zonder oordelen.

Begin klein

Mediteren kan al effect hebben als je dit een paar minuten per dag doet. Begin klein. Start met 2 of 3 minuten en bouw dit langzaam op naar 5 minuten, dan naar 10, misschien naar 30. Gun jezelf de tijd. Je hebt geen haast. Je merkt vanzelf wat voor jou goed werkt en waar jij je goed bij voelt.

Namasté!