Waarom zelf water zuiveren een heel goed idee is

Mensen worden vaak ziek als ze in het buitenland zijn. Het drinkwater daar is vaak de boosdoener, want de kwaliteit ervan is meestal slecht – het zit vol met bacteriën en vervelende virussen. In Nederland hebben we het gelukkig beter voor elkaar, want ons kraanwater wordt grondig gezuiverd. Maar wordt het uiteindelijk wel schoon genoeg? Ik leg het je uit. 

Allereerst: hoe gaat water zuiveren in zijn werk?

Ons drinkwater wordt voor veertig procent gewonnen uit oppervlaktewater, zoals sloten, kanalen en meren. En zestig procent komt van grondwater. Nadat al het water verzameld is, volgt er een uitgebreid waterzuiveringsproces – het wordt ontdaan van virussen en bacteriën, meerdere malen gefilterd, onthard en schoongemaakt met ozon. Alles om het water zo goed mogelijk te reinigen. En zoals je ziet is dat dus een behoorlijk proces. 

schoon drinkwater - water zuiveren

Maar hoe zuiver is ons drinkwater eigenlijk?

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het minder schoon is dan eigenlijk zou moeten. Allereerst is de helft van het verzamelde grondwater behoorlijk vervuild. Dat komt door intensieve landbouw, de industrie, verouderde rioleringen en bodemverontreiniging. En doordat een groot deel van onze waterzuiveringsinstallaties niet álle vervuilde deeltjes herkennen en kunnen verwijderen, blijven er altijd resten van geneesmiddelen, cosmetica, zware metalen, hormonen en insecticiden achter in ons drinkwaterwater. Dat is natuurlijk geen fijn idee. Maar is het heel erg? 

Nee, gelukkig niet. De hoeveelheden die achterblijven zijn te verwaarlozen. Je kunt het zien als een opgelost paracetamolletje in duizenden liters water. Het is dus niet schadelijk voor onze gezondheid en ons drinkwater is veilig om te drinken. Maar tóch vind ik het vervelend dat ik chemicaliën en andere rommel binnenkrijg. Dus ik vroeg me af: 

Kan ik zelf water zuiveren?

Het antwoord op die vraag is: ja. Dat kan. Er zijn oneindig veel manieren en middeltjes om water te zuiveren. Maar let op, de meeste zijn tijdrovend en niet veilig als je niet precies weet wat je moet doen. Ik heb bijvoorbeeld blogs gelezen waarin mensen aan de slag gaan met jodium. Levensgevaarlijk voor mensen met een schildklierafwijking en vrouwen die zwanger zijn. Nooit doen dus! Zelf water zuiveren met chloor, microfilters, UV filters en enorme Purifier pompen? Ook hiervan zeg ik: niet doen. Er zijn echt veel veiligere en makkelijkere manieren om aan zuiver water te komen. En die lees je hieronder. 

Water koken

Een goede manier om je water te zuiveren is door het minimaal vijf minuten te laten koken. Daarmee dood je namelijk alle micro-organismen die erin kunnen zitten, zoals virussen, bacteriën en parasieten. Maar als je ’s zomers zin hebt in een koel glas water is dat natuurlijk niet echt handig. En daarbij heeft koken geen effect op de chemische deeltjes die in het water zitten. Als je dus echt schoon water wilt, dan moet je het op een andere manier zuiveren. 

Met een waterzuiveringsapparaat bijvoorbeeld

Er zijn heel veel verschillende te koop die je heel makkelijk thuis kunt gebruiken. ZeroWater bijvoorbeeld verkoopt heel veel betaalbare waterfiltersystemen. Mijn oog viel op deze leuke van glas met hout én een handig kraantje. Dit apparaat belooft maar liefst 99,8 procent van alle opgeloste stoffen uit je water te halen. En daarbij is het ook nog eens vrij van BPA.  

Water zuiveren - voordelen water zuiveren - drinkwater

Water zuiveren op reis en onderweg

Als je op vakantie gaat wil je natuurlijk ook veilig water kunnen drinken. Ook daar is een handig apparaatje voor: een portable PBI filter. Dit filter belooft namelijk 99,9 procent van alle bacteriën en parasieten uit water te halen. En verder filtert het chloor, vervelende smaken en geuren en chemische bestrijdingsmiddelen. Handig: het filter is klein en weegt maar 85 gram. Past dus makkelijk in een tas. Dorst? Dan zet je hem op je petfles, tuinslang of je gebruikt hem als rietje.

Zelf water zuiveren is dus makkelijk om te doen. En ook al is het drinkwater in Nederland veilig, het kan geen kwaad om het nog eens extra te zuiveren. Want het heeft nog een paar hele fijne voordelen. 

De voordelen van zuiver water

Allereerst: de smaak is lekkerder! Het smaakt zacht en zuiver en zelfs de smaak van je thee en koffie wordt er beter van. Ook ruikt gezuiverd water veel frisser. En er zitten zo goed als nul chemische resten in het water dat je drinkt. Wel zo fijn toch?