een microdosis magic truffels op een digitale weegschaal met een psychedelische achtergrond van klodders verf

Welkom in de fascinerende wereld van microdosing, waar een snufje psychedelica belooft om creativiteit te ontsluiten, de geest te verhelderen, en een vleugje magie aan het alledaagse toe te voegen – zonder de realiteit uit het oog te verliezen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

microdosing capsule

Dit artikel in het kort

Door microdosing met magic truffles neem je een zeer kleine hoeveelheid van een psychedelisch middel, zonder dat je waarneming ervan verandert. Het is ongekend populair, omdat mensen zeggen er meer creatief, emotioneel beschikbaar of vriendelijker van te worden. Om die reden hebben vooral analytische mensen er baat bij en is het moderne gebruik vermoedelijk ontstaan onder programmeurs in Silicon Valley. Tegenwoordig zijn er zelfs hele nuchtere moeders met jonge kinderen die door microdosing met truffels zich meer verbonden voelen met hun kind. Het is ongevaarlijk mits de dosering laag genoeg blijft, niet verslavend en er zijn gedegen onderzoeken gaande naar de effectiviteit van microdosing [1,2,3]. Magic truffels worden regelmatig met lion’s mane en vitamine B3 ingenomen om de effecten te versterken. Laten we van start gaan met dit lange artikel.

In dit artikel

Gebruik de links in deze handige inhoudsopgave om snel te navigeren naar het hoofdstuk dat je interessant vindt. Deel het gerust met iedereen in je omgeving. We doen ons best om zoveel mogelijk bronnen te vermelden, zodat je weet dat we de feiten rond microdosing niet verzinnen.

Zo werken psychedelica

De meeste artikelen over microdosing leggen niet uit hoe die middelen werken. Voor ons is dat nogal essentieel. Want hoe beter je het begrijpt, des te effectiever je het kunt inzetten. Dus voordat we je uitleggen wat microdosing is, vertellen we je met wat voor middelen je dat doet. 

“Psychedelica” zijn een klasse van stoffen die een bepaalde werking hebben op ons brein. Binnen die stoffen kennen we de “klassieke psychedelica” die, op uitzondering van mescaline uit cactussen als peyote, allemaal werken doordat ze lijken op serotonine; een stofje dat je brein aanmaakt.

Serotonine wordt het gelukshormoon genoemd. Wat een gekke naam is, omdat iedereen een andere invulling van geluk heeft. Serotonine zorgt ervoor dat je content, ofwel tevreden bent met wat je hier en nu hebt. Meer over serotonine lees je in deze blog. Klassieke psychedelica (paddo’s en magic truffels, LSD, ayahuasca en DMT) imiteren het lichaamseigen serotonine. Nou ja, een stukje ervan. Kijk maar naar de onderstaande afbeelding. Dat groene stukje is bij alle stoffen dus hetzelfde.

Serotonine en psychedelica moleculen met elkaar vergeleken

Omdat deze stofjes hetzelfde “sleuteltje” als serotonine bevatten, passen ze in hetzelfde sleutelgat. Dat sleutelgat is de 5-HT2A receptor. En als psychedelica daar in gaan zitten in plaats van serotonine, gebeurt het volgende bij hogere doseringen (maar niet per sé bij microdosing):

 • Het Default Mode Network is een samenwerkend netwerk in je hersenen, dat op een lager pitje gaat draaien. Hoe hoger de dosis, hoe minder deze delen van je hersenen samenwerken. Dat klinkt nadelig, maar het heeft als gevolg dat informatie minder gefilterd binnenkomt.
 • Daardoor ontstaan er gedurende de tijd dat psychedelica actief zijn, verbindingen in je hersenen die normaal gesproken moeilijk te maken zijn. Dat noemen we met een deftig woord: neuroplasticiteit, oftewel het vermogen om te leren.
 • Daardoor kun je met hogere doseringen kleuren proeven, muziek zien of zelfs geuren voelen. Wat er binnenkomt via de zintuigen lijkt ineens allemaal door elkaar te lopen.
 • Zodoende ervaar je muziek op een veel dieper niveau en waardeer je kunst, natuur of andere schoonheid zoals je het nog nooit eerder hebt gezien.
 • Ook emoties, herinneringen en je identiteit gaan even op de schop. Zo kunnen weggestopte herinneringen bovendrijven en betekent je ego niet zoveel meer en er ontstaan lachkicks of huilbuien.
 • Omdat mensen erg goed zijn in het herkennen van patronen, gaan we die vrij letterlijk zien. We kunnen ineens geen chocola meer maken van wat je ziet en daarom zie je geometrische patronen, kaleidoscopische mandala’s en zelfs 3D fractals.

In dit filmpje geeft James Fadiman uitleg. Fadiman is een van de pioniers op het gebied van psychedelica en microdosing.

Sterk spul maar geen drugs

Je leest dus goed dat psychedelica serieuze business zijn. Maar valt het je op dat het woord drugs nog niet is genoemd? Wij vinden dat een woord dat niet past bij de ervaring van bijvoorbeeld magic truffels. Drugs insinueren een verslavend synthetisch middel dat wordt genomen voor een aangename roes waarmee we de dagelijkse zaken even vergeten.

 • Microdosing wordt gedaan om de dagelijkse zaken juist voller te beleven.
 • Psychedelica zijn niet verslavend. Integendeel. Truffels, LSD en ayahuasca zorgen ervoor dat je een tolerantie opbouwt voor soortgelijke stoffen, waardoor je effectief meer nodig hebt om een soortgelijke ervaring te krijgen. En dat duurt tot wel 10 dagen.
 • De meeste psychedelica zijn plantaardig of worden gemaakt door een schimmel. Met uitzondering van LSD zijn het dus natuurproducten.
 • Voordat het woord drugs bestond, werden paddo’s al gebruikt in Mexico, peyote in wat we nu de VS noemen en ayahuasca in Peru. We hebben het over minstens 7000 jaar geleden.

Dat wil niet zeggen dat we met zijn allen massaal aan de paddo’s moeten. Daarover meer in het slot. Maar voordat we verdergaan met microdosing in de praktijk, willen we wel duidelijk hebben dat het hier niet gaat om doses die een psychedelische trip opwekken. Het gaat om zeer lage doseringen waarmee geen roes, trip of intense kleuren ontstaan.

kleine paddo's op een groene achtergrond

Wat is microdosing?

Microdosing heeft meer weg van homeopathie dan van vertrekken op een psychedelische reis vol kleuren en ontmoetingen met gekke wezens. Geen dansende vlekken, kleuren die je nog nooit hebt gezien, of het proeven van je favoriete muziek dus. Bij microdosing neem je dan ook een aantal dagen achter elkaar een heel kleine hoeveelheid van een psychedelisch middel als paddo’s, truffels of LSD. Zo weinig dat je waarneming niet verandert, maar zoveel dat je langzamerhand creatiever, toleranter of vriendelijker wordt. Je kunt dus gewoon blijven functioneren in de dagelijkse praktijk.

een lachende jonge vrouw met een grote bril schildert.

Wanneer is microdosing ontstaan?

Waarschijnlijk bestaat het gebruik van kleine hoeveelheden psychedelica net zo lang als het innemen van grotere hoeveelheden; duizenden jaren dus. Toch zagen we een jaar of tien na de millenniumwisseling een duidelijke trend in de moderne maatschappij ontstaan. Vooral in de techsector van Silicon Valley, waar alle grote Amerikaanse bedrijven als Google, Microsoft, Apple, Facebook, Tesla en Netflix zijn begonnen, werd microdosing snel populair. 

Het gerucht gaat de ronde dat technische professionals in die IT-sector ermee zijn begonnen. Maar toen James Fadiman in 2011 zijn boek The Psychedelic Explorer's Guide uitbracht, wilden meer mensen ervaren hoe het is.

Microdosing effecten

Je ervaart dus geen trip. James Fadiman vergelijkt microdosing en trippen met het wandelen naar een bergtop of er naartoe worden gekatapulteerd. Microdosing is verder allesbehalve een kleine psychedelische trip. Het is geen korte of minder intense trip. Je wordt niet snel even ‘high’, maar over een periode van enkele weken word je meer jezelf. Veel microdosers zeggen:

 • meer emotioneel beschikbaar te worden,
 • creatiever te worden en
 • relaties dieper te ervaren.

De effecten van microdosing kunnen net zo positief zijn als bij een trip [1].

Trend: Moms on Mushrooms

Microdosing is booming. Dat kunnen we onder andere zien aan hoe vaak dit wordt gezocht op Google. Als we alleen naar Nederland kijken, dan zien we dat er in 2015 maandelijks 15 keer op “microdosing” werd gezocht. In januari van 2024 zagen we bijna 250 keer zoveel zoekopdrachten; 3700 keer.

Kranten gaan er ook goed op. De Volkskrant, Het Parool, en RTLNieuws schreven in 2023 en ‘24 allemaal over de opkomst van microdoseren. Natuurlijk niet zonder gekleurde standpunten, waardoor Katja Schuurman en andere prominente mensen die microdoseren direct onder vuur liggen.

Moms on Mushrooms is een ander voorbeeld. Het is een website van de Amerikaanse Tracy Tee, die microdosing promoot voor moeders. Ze biedt een community, een programma dat 3,5 maanden duurt, cursussen en informatie tegen betaling. Het idee is dat moeders niet alleen zichzelf beter begrijpen, maar ook meer in contact komen met de kinderen door hen beter te begrijpen. Kinderen zijn nog grotendeels ongefilterd en dat is iets dat veel ouders moeilijk vinden in de opvoeding. Microdosing lijkt barrières weg te nemen, zodat we kinderen meer kunnen waarderen. Moms on Mushrooms is trouwens niet de enige die persoonlijke groei verkoopt door middel van het gezamenlijk gebruiken van psychedelica. Ook in Europa zijn er tal van gemeenschappen waar je je bij aan kunt sluiten. Soms online, maar soms ook bij heuse truffelceremonies. 

Een jonge vrouw met een trommel leidt een truffelceremonie

Bij een truffelceremonie gaan mensen net als bij ayahuasca ceremonies in Zuid-Amerika in een kringetje zitten en worden magic truffels uitgedeeld alsof het een heilig sacrament is. Een beetje zoals brood of wijn in een kerk. Zo’n ceremonie is vaak een weekend lang, waarbij de dag na het innemen van de psychedelica wordt gebruikt om over de ervaringen te praten. Dat zijn dus geen microdosing ceremonies.

Er zijn tal van voorbeelden waaruit blijkt dat microdosing meer bekend wordt. Het gebruik van magic truffels is waarschijnlijk meer wijdverspreid dan we denken.

Microdosing truffels kopen

Je kunt niet overal magic truffels kopen om mee te microdosen, maar we hebben wel een legaal en betrouwbaar adres voor je. Onze partner Dutch-Headshop verkoopt op de webshop een handige verpakking 100% natuurlijke microdosing truffels en ze vertellen je precies wat je moet doen.

voorverpakte magic truffels. klaar voor microdosing.

Microdosing in de praktijk

Om goed beslagen ten ijs te gaan, willen we je vertellen hoe microdosing er in de praktijk uitziet en hoe je goed omgaat met bijvoorbeeld magic truffels. Wel raden we met klem af om te gaan microdoseren als je ziek bent, medicijnen neemt of een geschiedenis hebt van psychische klachten. Gezond en fit? Probeer het eens:

Dosering bepalen

Als je gaat microdosen, moet je weten dat ieder psychedelisch middel zijn eigen dosering heeft. Truffels zijn verreweg het meest populair, maar voor de volledigheid een kort overzicht:

 • Magic Truffels: 0,5 tot 1 gram verse truffels
 • Paddo’s (Psilocybe cubensis): 0.1 to 0.25 gram gedroogde paddenstoelen
 • LSD: 5 tot 20 microgram
 • Peyote: 10 tot 20 gram verse peyote
 • Ayahuasca: 10 tot 30 milliliter

Je ziet direct dat we niet één maat noemen. Het mooie van microdosing is dat je de dosering af moet stemmen op jouw lichaam. Dat doe je zo:

 1. Kies een dag uit waarop je geen verplichtingen hebt.
 2. Neem 1 gram verse truffels - Als je je moe of afgeleid voelt van dagelijkse dingen, is dat een goede indicatie dat je te veel hebt genomen. 
 3. Te veel effect? Halveer je dosering. Bijvoorbeeld 500 mg.
 4. Te weinig effect? Verdubbel je dosering. Bijvoorbeeld 2 gram.
 5. Nog niet het gewenste resultaat? Probeer dan een dosering die er tussenin zit. Bijvoorbeeld 750 milligram.

Door deze stappen in een veilige omgeving te doorlopen, is er niks aan de hand als je de eerste keer net even teveel neemt. Maar als je 1 gram verse truffels neemt, moet je niet gelijk denken dat je ineens regenbogen en eenhoorns gaat zien. Wel weet je dat je de volgende keer minder moet nemen. Waar je naar op zoek bent is de ondergrens van psychedelische effecten. Als je de dosering eenmaal te pakken hebt, start je met het microdosing protocol. En dat kun je gewoon doen op een doordeweekse dag.

Zo lang duren de effecten

Het duurt ongeveer 20 minuten voordat je lichaam het begint te verteren. 2 uur na inname is ongeveer de piek. Tijdens deze piek zal je dus geen verandering in je waarneming moeten zien. In totaal duren de effecten van paddo’s en truffels zo’n zes uur, maar bij microdosing is het allemaal veel milder. Vermijd deelnemen aan het verkeer en machines besturen gedurende die zes uur.

Verliefd stel bij een gordijn in een slaapkamer.

Protocol 1: Paul Stamets Stack

Onze favoriet bovenaan. Je neemt in combinatie met magic truffels ook lion’s mane en vitamine B3. Wel een bepaalde vorm van B3 (nicotinezuur), want je wilt juist wel dat je bloedvaten verwijden. Daardoor kun je even tintelingen krijgen en rood aanlopen, maar met de onderstaande dosering is er geen reden tot alarm:

 • Ongeveer 1 gram verse magic truffels*
 • 100 milligram vitamine B3 in de vorm van nicotinezuur
 • 400 milligram lion’s mane extract
 • Neem 4 dagen achter elkaar, dan 3 dagen niet. Herhaal 4 weken lang, dan 2 weken niet microdosen. Veel microdosers herhalen dit protocol. Neem de dagen dat je niet doseert om je microdosing ervaringen op te schrijven.

vitamine B3 en lion's mane. typische toevoegingen tijdens microdosing.

Protocol 2: James Fadiman microdosing

Het origineel. Dit protocol is iets makkelijker. Alleen al omdat je alleen truffels inneemt.

 • Neem iedere 3 dagen ongeveer 1 gram verse magic truffels*

Op dag 1 neem je de truffels in. Op dag 2 en 3 niet. Dat herhaal je voor 1 tot 2 maanden en dan neem je 2 tot 4 weken niet.

* De dosering is in beide protocollen dus afhankelijk van wat je zelf hebt bepaald dat voor jou werkt.

Belangrijk: volhouden

Het is belangrijk om aan te geven dat twee keer microdosing niet genoeg is om er iets over te kunnen zeggen. In dat opzicht is het niet anders dan vitamines of andere supplementen nemen. Je moet het echt enkele weken of maanden volhouden voordat je conclusies kunt trekken. Vandaar dat onderzoeken naar microdosing ook langer duren. 

Een hele leuke om zelf mee aan de slag te gaan is die van microdose.me, opgezet door Dr. Zachary Walsh, Universitair hoofddocent bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van British Columbia. Je downloadt dan een handige app en vult een soort dagboek in. Daar vul je drie maanden lang in hoe je je voelt. Of je nu microdoseert of niet. Het doel is om nog beter de effecten van microdosing te begrijpen. 

een kleuter doet of hij vliegt op de benen en armen van zijn vader.

Aandachtspunten bij microdosing

Psychedelische renaissance

De psychedelische renaissance is in volle gang en we kunnen er echt niet meer omheen. Wat we zagen in de experimentele geest van de jaren '60, gebeurt een beetje opnieuw. Maar nu met een focus op mentale heling, creativiteit en zelfontplooiing. Wereldwijd erkennen experts het potentieel van psychedelica in de geneeskunde en het bevorderen van nieuwe inzichten. Met voortdurende wetenschappelijke doorbraken staan we op de drempel van een tijdperk waarin psychedelica net zo alledaags kunnen worden als koffie. Maar dat roept ook kritische vragen op.

Zouden we dit moeten doen?

Terwijl we ons bewust zijn van de potentiële voordelen, moeten we ook stilstaan bij de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het verkennen van onze geest met psychedelica. Het vereist een zorgvuldige afweging van risico's en voordelen, want het is niet bepaald een wondermiddel. Bij microdosing blijven de risico’s beperkt. Je werkt immers met hoeveelheden waarmee je nog steeds blijft functioneren. 

In onze zoektocht naar zelfverbetering en heling moeten we niet alleen luisteren naar de wetenschap, maar ook naar ons innerlijke morele kompas. Of je dit zou moeten doen is dus alleen aan jou. Open dialoog, gedegen onderzoek en een persoonlijke reflectie op wat het betekent om verantwoordelijk en bewust je horizon te verbreden, kunnen dat alleen voor je beantwoorden.

Veelgestelde vragen over microdosing

 • Microdosing en alcohol - Truffels zijn geestverruimend, terwijl alcohol je meer gevangen houdt in je hoofd. Het combineren van microdosing met alcohol wordt niet aanbevolen, omdat het de effecten kan verstoren en negatieve bijwerkingen kan versterken.
 • Microdosing LSD - Microdosing met LSD kan leiden tot verhoogde creativiteit, energie en emotionele beschikbaarheid, maar vereist zeer nauwkeurige dosering. Het is niet legaal verkrijgbaar, maar truffels wel.
 • Microdosing MDMA - Microdosing met MDMA is minder gebruikelijk; MDMA is voornamelijk bekend om zijn empathogene effecten tijdens volledige doses.
 • Microdosing mushrooms - Microdosing met paddenstoelen kan ook. De dosering luistert nauwkeuriger dan truffels. Vaak wordt het gedaan met gedroogde paddo’s.
 • Microdosing afvallen - Er is weinig bewijs dat microdosing direct bijdraagt aan gewichtsverlies, en het moet niet worden gezien als een methode om af te vallen.
 • Microdosing nadelen - Mogelijke nadelen zijn te hoog doseren en onvoorspelbare effecten en gebrek aan uitgebreid onderzoek naar lange-termijneffecten.
 • Microdosing autorijden - Het is niet veilig om te rijden tijdens microdosing, omdat zelfs kleine hoeveelheden psychedelica de perceptie en reactietijd kunnen beïnvloeden.
 • Microdosing truffels depressie - Sommige gebruikers melden verbeteringen in stemming en afname van depressieve symptomen door microdosing truffels, maar meer onderzoek is nodig.
 • Microdosing slapen - Microdosing kan invloed hebben op slaappatronen, soms resulterend in verbeterde slaapkwaliteit, maar kan voor sommigen ook slapeloosheid veroorzaken. Niet innemen vlak voor het slapengaan, maar aan het begin van de dag.
 • Paddo's effecten lange termijn - Lange-termijneffecten van paddo's kunnen variëren; sommigen rapporteren positieve veranderingen in perspectief en welzijn, terwijl de wetenschap nog bezig is dit volledig te begrijpen.

magic mushrooms en capsules wekken de indruk dat psilocybine in capsulevorm verkrijgbaar is.

Bronnen: