Acerola: 33 keer effectiever dan een sinaasappel

An acerola a day keeps the doctor away! Zo klein als een kers, maar bomvol vitamine C. Acerola is een rasechte superfood. Het bevat zelfs de hoogste hoeveelheid vitamine C van alle fruitsoorten ter wereld. Even ter vergelijking: 100 gram acerola bevat tot wel 33 keer meer vitamine C dan dezelfde hoeveelheid van een sinaasappel. 

Wat is acerola? 

Deze kleine krachtpatser is een rood, kersvormige vrucht. Van nature komt het voor in Centraal- en Zuid-Amerika vanwege het warme klimaat. Acerola groeit aan de (hoe kan het ook anders) acerola boom, ook wel Malpgihia Glabra genoemd. Deze boom kan tussen de 2 tot 6 meter hoog worden. Ondertussen raken andere landen ook steeds meer geïnteresseerd in deze tropische vrucht. Sinds kort wordt acerola ook in Azië en Jamaica geteeld. Helaas is het in Nederland nog niet verkrijgbaar. Acerola heeft namelijk een korte houdbaarheidsdatum. Zodra het rijp is, valt het van de boom af. Hierna bederft het vrij snel en heb je voor de transport en het verzamelen van deze vruchten niet veel tijd. Nederland ligt dan net te ver weg.

Maar gelukkig kunnen wij in Nederland wel op een andere manieren genieten van de gezondheidsvoordelen van acerola. Namelijk via acerola poeder. Voor wie niet regelmatig de Middellandse Zee oversteekt, maar toch wilt genieten van de gezondheidsvoordelen is er acerola poeder. Hoogwaardig poeder van 100% acerola bessen. Het dichtst bij wat je in ons land kunt komen tot de ‘verse’ acerola.

Acerola - hoe groeit deze vrucht?

Vitamine C-booster

We begonnen deze blog met de mededeling dat acerola tot wel 33 keer meer acerola bevat dan een normale sinaasappel. Dit hoge gehalte aan vitamine C (ascorbinezuur) is ook gelijk wat deze vrucht zo bijzonder maakt. Vitamine C is één van de belangrijkste vitaminen voor ons lichaam. Het ondersteunt vele vitale functies en staat bekend als de anti-stressvitamine. Wanneer we te weinig van deze vitamine binnen krijgen, kunnen we nare symptomen oplopen. Daarom in vogelvlucht de belangrijkste eigenschappen van vitamine C voor het lichaam:

  • Het is goed voor je immuun- en afweersysteem. 
  • Bescherming tegen oxidatie (antioxidatieve werking). 
  • Vormt een belangrijke rol bij het helingsproces van (brand)wonden en het vormen van bindweefsel in het litteken.
  • Ondersteuning van de vorming van collageen
  • Bevordert het je energieniveau. 
  • Behulpzaam bij de opname van ijzer. 
  • Ondersteuning bij heling van wonden. 

Een krachtige antioxidant 

Van alle voordelen van vitamine C is de antioxidante werking de belangrijkste. Antioxidanten helpen je lichaam bij het onschadelijk (neutraliseren) maken van vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door het chemische proces waarbij voedingsstoffen worden omgezet naar energie binnen in de cellen. Door dit proces komt er een bijproduct vrij: vrije radicalen. Te vergelijken met de uitlaatgassen van een auto. Vrije radicalen zijn in kleine hoeveelheden niet heel schadelijk, maar een teveel vrije radicalen zijn dit wel (oxidatieve stress). Ze kunnen het begin zijn van nare ziektes. Antioxidanten neutraliseren deze vrije radicalen, zodat ze geen schade kunnen aanrichten. Het aantal vrije radicalen wordt ook verhoogd door stress, roken, overmatig alcoholgebruik of UV-straling.

Acerola - acerola poeder - krachtige antioxidant

Krijg jij voldoende vitamine C binnen? 

Voldoende vitamine C innemen is een must voor een goede gezondheid. Wanneer je (langdurig) te weinig binnenkrijgt, kun je verschillende ongemakken ervaren. Bijvoorbeeld een verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing, bloedend tandvlees en dus meer vrije radicalen in je lichaam. Door het hoge gehalte aan vitamine C van acerola boost deze vrucht jouw vitamine C-inname. Daarbij is het volledig natuurlijk. De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine C vastgesteld op 75 mg per dag. 

Let wel 75 mg is het gemiddelde voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar en de minimale grens waar je boven wilt zitten. Het is voldoende om gebreksziektes te voorkomen, maar voor een optimale gezondheid kan de dosering hoger uitvallen. Daarbij speelt jouw levensstijl ook een rol. Ben je ziek, zwanger of gestresst? Dan heb jij waarschijnlijk een hogere behoefte aan vitamine C. Ook heeft jouw alcoholinname en of je wel of rookt invloed op jouw persoonlijke behoefte vitamine C-gehalte. Eigenlijk alles waardoor vrije radicalen verhogen in je lichaam zorgen voor een hogere behoefte aan vitamine C. Om hier meer inzicht in te krijgen, is het altijd verstandig om contact op te nemen met jouw (huis)arts. 

Acerola poeder

Acerola is een krachtige en natuurlijke vitamine C-booster. Je kunt het innemen door middel van acerola poeder. Het heeft een zoetzure, frisse smaak en is goed te combineren met diverse dranken. Denk bijvoorbeeld aan smoothies, sappen, yoghurt, overnight oat, pudding en diverse koude desserts. Het beste kun je acerola poeder niet verwarmen door het door je thee te doen of mee te bakken. Door de hete temperaturen gaat de vitamine C verloren.

Acerola poeder gebruiken - lekkere smoothies of in yoghurt

Acerola in combinatie met paddenstoelen

Naast acerola poeder duiken er ook andere varianten op met deze natuurlijke vitamine C-booster. Zo is Pure Mushrooms het eerste paddenstoelenmerk dat acerola combineert met medicinale paddenstoelen. Medicinale paddenstoelen worden al eeuwen gebruikt in de Traditionele Chinese Geneeskunde vanwege hun heilzame eigenschappen. Zowel vitamine C als paddenstoelen vervullen vele belangrijke functies in het lichaam, waardoor we ons jong en vitaal voelen. Ze brengen ons in balans. Door juist die twee te combineren, zorgt Pure Mushrooms voor een uniek en ondersteunend profiel voor het lichaam. 

Dus ben jij op zoek naar acerola mét iets extra’s? Dan zijn de paddenstoelsupplementen van Pure Mushrooms zeker een aanrader. Volledig natuurlijk, je boost je dagelijkse vitamine C-inname en je komt gelijk aan je noodzakelijke dagelijkse portie paddenstoel.

Pure mushrooms paddenstoelen reishi chaga cordyceps lion's mane