Saffraan, waar komt dat eigenlijk vandaan?

Iedereen die wel eens Paella heeft gemaakt, kent saffraan: een dradig en rood specerij dat elk gerecht een prachtig gouden kleurtje geeft. Maar het wordt natuurlijk niet alleen daarvoor gebruikt – saffraan is veelzijdiger dan je denkt. Het is namelijk niet alleen een heerlijke smaakmaker in allerlei gerechten, maar het is ook ontzettend gezond. 

Duik je met me mee in de wondere wereld van saffraan?

De herkomst van saffraan

Saffraan wordt gemaakt van de stampers van de Saffraankrokus. Ook wel Crocus Sativus genoemd. Deze prachtige paarse bloem groeit niet in het wild, maar wordt speciaal geteeld voor de productie van saffraan – in Europa onder andere in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Turkije, België én Nederland. Dat lees je goed, het mag dan een specerij heten, wat de indruk wekt dat het van ver komt, maar de saffraankrokus kan ook in Nederland prima groeien. Hij geeft de voorkeur aan een warmer klimaat, maar kan temperaturen tot -10℃ overleven.

Buiten Europa vindt echter de grootste productie plaats. Iran is alleen al goed voor maar liefst negentig procent van de totale wereldproductie van saffraan. Best indrukwekkend.
In het Midden-Oosten en China wordt het vooral gebruikt als saffraan thee. Het wordt zowel puur gedronken als vermengd met de beste groene thee. 

Saffraan bloemen - waar komt saffraan vandaan?

Zo wordt het gemaakt

Het proces rondom de oogst van saffraan is ook indrukwekkend te noemen. Zoals ik eerder al vertelde, komt saffraan van de stampers van de Saffraankrokus. Dat is een bijzonder bloemetje want het staat maar acht dagen per jaar in bloei. En als het dan eindelijk bloeit, heeft het slechts drie saffraan stampertjes per bloem die geoogst kunnen worden. 
Dat oogsten is trouwens ook niet zomaar gedaan. De stampertjes zijn namelijk zo kwetsbaar dat ze alleen maar met de hand geoogst kunnen worden – er komt geen machine aan te pas. En daarna moeten de stampers nog worden gedroogd. Dat gebeurt in speciale droogkasten of, als het klimaat van het land het toelaat, in de volle zon. 
En als je bedenkt dat voor een kilo gedroogde saffraan zo’n honderdvijftigduizend krokussen nodig zijn, begrijp je meteen dat er een flink prijskaartje aan hangt.

De duurste specerij ter wereld 

Een kilo gedroogde saffraan kost ongeveer dertigduizend euro. Dat is dertig euro per gram. Duur? Ja, maar dan heb je ook wel wat. Want saffraan zorgt niet alleen voor een prachtige gouden kleur, maar geeft ook een bijzondere smaak aan gerechten.

Hoe smaakt saffraan?

De smaak van saffraan is uniek en best lastig te omschrijven. Net als koffie. Dat smaakt naar koffie. En zo smaakt saffraan dus naar, jawel, saffraan. De meeste mensen omschrijven de smaak van saffraan als warm, aards, bloemig en honingachtig met een licht bittere nasmaak. Maar het is vooral heel smaakvol, aromatisch en erg lekker in eindeloos veel (exotische) gerechten. 
Wil je de aromatische geur en smaak van saffraan zo puur mogelijk ervaren, dan is een saffraanthee een goede optie. Het best gebruik je hiervoor saffraandraadjes, eventueel gemengd met een (losse) groene thee

Populaire gerechten met saffraan

Het meest bekende gerecht met saffraan is Paella. Dat is een heerlijk Spaans gerecht met rijst, zeevruchten, kip, tomatensaus, witte bonen, snijbonen en – natuurlijk – saffraan. Maar het smaakt ook heerlijk in heel veel andere gerechten

In een yoghurtdip bij een gegratineerde aubergine of een bouillabaisse met sinaasappel, steranijs en Pernod bijvoorbeeld. En wat dacht je ervan om een ovenschotel te gratineren met een roux die is getrokken met saffraan? Je kunt er eigenlijk alle kanten mee op, en het is een ultieme versiering van je maaltijd. 

Saffraan is gezond

Het is dus lekker om mee te kokkerellen, maar saffraan draagt ook bij aan een betere gezondheid. Het voedt namelijk alle weefsellagen in je lichaam. Als je het dagelijks gebruikt wordt je huid mooier en gezonder – dat komt doordat het een ontgiftende en verjongende werking heeft. Saffraan bevordert je weerstand, het is namelijk zeer rijk aan vitamine B1, B2, B6 en C, en de antioxidanten zink en selenium. Maar je wordt ook mentaal veerkrachtiger van saffraan. En het verbetert je libido!
Kom je vaak lastig in slaap? Doe dan wat saffraan in een beker warme melk, want dan val je heerlijk in slaap. De gezondheidsvoordelen van saffraan zijn breed, maar zorg er wel voor dat je goede kwaliteit koopt, zodat je zeker weet dat je de gezonde inhoudsstoffen binnenkrijgt.

Zo herken je goede kwaliteit 

Je kunt saffraan gewoon in de supermarkt kopen. De welbekende draadjes, maar ook in poedervorm. Wil je een echte authentieke saffraan-smaak aan je gerecht geven? Kies dan altijd voor de draadjes, want met het poeder wordt nog wel eens gesjoemeld – dat wordt vaak vermengd met kurkuma. 

Van de draadjes kun je de kwaliteit ook beter beoordelen. Die moeten namelijk altijd helder oranjerood tot bloedrood van kleur zijn en lekker sterk ruiken. En zitten er veel bruine en witte draadjes tussen? Dan kun je het beter laten staan. 

Saffraan draden - kies voor kwaliteit

Voedingssupplementen met saffraan als werkzame stof

Dankzij de gezonde eigenschappen die al sinds duizenden jaren aan saffraan worden toegewezen, worden er ook kruidensupplementen gemaakt met saffraan. Saffraan ondersteunt bij ontspanning*, draagt bij aan een gezonde emotionele balans* en helpt een positieve gemoedstoestand te behouden*. Hierom is het een van de belangrijke ingrediënten van de Mattisson Mood Support voor je innerlijke balans en Mattisson Hormoon Support, speciaal ter ondersteuning van de hormonale balans van vrouwen.

Gebruik niet te veel 

Ben je van plan om saffraan te gaan gebruiken? Doe dat niet als je zwanger bent en gebruik nooit meer dan 1,5 gram per dag. En ga niet zelf dokteren: als je iets mankeert moet je gewoon even naar de huisarts.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende