Resveratrol voeding

Heb je weleens gehoord dat een glaasje rode wijn gezond zou zijn? Dan ben je waarschijnlijk al eens in aanraking gekomen met resveratrol, zonder dat je het misschien wist. Dit natuurlijke antioxidant krijgt de laatste jaren veel aandacht, vooral omdat het zou helpen bij veroudering en verschillende gezondheidsklachten. Maar wat is resveratrol precies en wat kan het voor jou betekenen? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat is resveratrol precies?

Resveratrol is een natuurlijke stof die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen stress, infecties en UV-straling. Je kunt het zien als een soort natuurlijk afweersysteem van de plant. Het behoort tot de groep polyfenolen, krachtige antioxidanten die ook in andere voedingsmiddelen zoals groene thee en donkere bessen voorkomen.

De stof werd voor het eerst ontdekt in de jaren '40, maar pas in de jaren '90 kwam het echt in de schijnwerpers te staan. Dit gebeurde toen onderzoekers zich afvroegen waarom mensen in Frankrijk, ondanks hun rijke keuken met veel boter en kaas, relatief weinig hart- en vaatziekten hadden. Een mogelijke verklaring die onderzoekers aangaven, is hun dagelijkse glaasje rode wijn - en meer specifiek het resveratrol dat daar in zit.

Waar zit resveratrol in?

Naast dat beroemde glaasje rode wijn vind je resveratrol gelukkig ook in andere voedingsmiddelen. Al verschillen de hoeveelheden wel behoorlijk. Dit zijn de beste bronnen:

  • Rode druiven en rode wijn: vooral de schil van rode druiven zit vol resveratrol. Rode wijn bevat meer dan witte wijn omdat de schillen langer meegisten tijdens het maken.
  • Donkere bessen: blauwe bessen, bramen en cranberries bevatten ook resveratrol, al zijn de hoeveelheden wat lager dan in druiven.
  • Pinda's: misschien verrassend, maar pinda's bevatten ook resveratrol! Vooral de rode velletjes rondom de pinda zijn rijk aan deze stof.
  • Donkere chocolade: nog een extra reden om te genieten van pure chocolade. Hoe donkerder, hoe meer resveratrol erin zit.

Het nadeel is wel dat je via gewone voeding maar kleine hoeveelheden resveratrol binnenkrijgt. Wil je echt profiteren van de effecten? Dan zou je bijvoorbeeld vele glazen wijn per dag moeten drinken, en dat is natuurlijk allesbehalve gezond. 

resveratrol druiven rode wijn cacao

Wat doet resveratrol in je lichaam?

Misschien heb je al gelezen over resveratrol en anti-aging, of over de mogelijke voordelen voor je hart. Begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar wat het nou precies voor jou kan betekenen.

Resveratrol is een antioxidant en draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.* Daarnaast ondersteunt het de gezondheid van hart en bloedvaten* en is het goed voor de bloedcirculatie en de bloeddruk.*

Andere effecten waar onderzoek naar wordt gedaan zijn anti-aging eigenschappen en ontstekingsremmende werking, maar daar kunnen we vanwege Europese regelgeving helaas geen uitspraken over doen.

Helpt het ook bij het afvallen?

Er zijn onderzoeken die laten zien dat resveratrol je stofwisseling kan stimuleren. Maar het wetenschappelijke bewijs is nog niet sterk genoeg om er écht op te rekenen voor gewichtsverlies. Als je echt wilt afvallen, dan blijven gezond eten en genoeg bewegen nog altijd de beste manier. Resveratrol kun je dus niet inzetten als dé oplossing voor je overtollige kilo's.

Resveratrol supplementen: werken ze echt?

Krijg je via voeding te weinig resveratrol binnen? Dan vraag je je misschien af: werken resveratrol supplementen dan wel echt? En wat zijn de ervaringen van resveratrol bij mensen die het gebruiken? 

In supplementen wordt er vaak gebruikgemaakt van trans-resveratrol, de meest actieve vorm van resveratrol. De dosering wisselt enorm: van 100 mg tot wel 1000 mg per capsule. Maar meer is niet altijd beter. Je lichaam kan namelijk resveratrol niet zo goed opnemen, en het wordt relatief snel weer afgebroken door je lever. 

Resveratrol supplement Augment Life

Is resveratrol gevaarlijk?

Resveratrol is prima te gebruiken, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden. Gebruik je bloedverdunners? Bespreek het dan eerst met je arts, want resveratrol kan bloedverdunnend werken. Hetzelfde geldt voor andere medicijnen, want resveratrol kan invloed hebben op hoe je lichaam ze verwerkt. Merk je bij hogere doseringen hartkloppingen of maagpijn? Begin dan lager en bouw het rustig op. En neem het altijd tijdens het eten, dat is veel zachter voor je maag.

Hoe gebruik je resveratrol het beste?

Wil je resveratrol proberen? Start dan met 100-200 mg per dag en kijk hoe je erop reageert. Je kunt het later verhogen naar 500 mg als je merkt dat het iets voor jou doet. En hier een handige tip: neem resveratrol tijdens je maaltijd met gezonde vetten zoals avocado of noten, want zo neemt je lichaam het beter op. 

Let ook goed op het etiket en kies voor trans-resveratrol. Dat is de werkzaamste vorm en staat meestal duidelijk vermeld op de verpakking. Geef het daarbij minstens 2-3 maanden de tijd om te merken of het iets voor jou doet.

Tot slot

Resveratrol is een interessante antioxidant. Of het nou gaat om ondersteuning voor je hart en bloedvaten* of bescherming tegen oxidatieve schade*, de wetenschap leert er steeds meer over. Is het een wondermiddel? Nee, dat niet. Maar het kan wel een zinvolle aanvulling zijn op een gezonde leefstijl. 

Als je gevarieerd blijft eten met veel groenten, fruit en af en toe met mate een glaasje rode wijn, krijg je er ook wat van binnen. Weliswaar niet veel, maar elk beetje telt! Ben je benieuwd of resveratrol iets voor jou is? Probeer het uit en luister goed naar je lichaam.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.