Basilicum kweken, stekken en verzorgen

Basilicum is lekker en heel erg gezond. Maar dan moet je het wel zo vers mogelijk eten – het liefst direct van het plantje. Je kunt natuurlijk een kant en klare basilicumplant bij de supermarkt kopen. Maar waarom zou je basilicum niet zelf kweken? Dat is namelijk nóg gezonder en hartstikke leuk om te doen!

Basilicum kweken: een korte introductie

Basilicum is een kwetsbaar plantje dat één jaar groeit en gek is op de zon. Het plantje wordt gemiddeld zo’n 45 centimeter hoog, de stengels zijn vierkant en een beetje harig en de bladeren stevig en heldergroen. En Basilicum is supermakkelijk om zelf te kweken, ook als je geen groene vingers hebt. Ik laat het je zien.

Maar eerst: wat heb je nodig?

  • Biologische potgrond
  • Kweekbakjes
  • Basilicumzaadjes
  • Grote of meerdere bloempotten
  • Een zonnig plekje in huis

basilicum kweken

Basilicum zaaien

Zoals de meeste kruiden, kun je basilicum het best binnen en in het vroege voorjaar zaaien. Het heeft namelijk warmte en zonlicht nodig. Pak een zaaibakje en vul die – tot 2 centimeter van de rand – met de potgrond. Leg er tien tot vijftien zaadjes op en dek af met een laagje potgrond van maximaal 2 millimeter. Vul op deze manier een paar bakjes. 

Zet de bakjes daarna op een zonnige en warme plek bij het raam en zorg ervoor dat de aarde altijd een beetje vochtig is. Twee keer per dag een beetje water geven is perfect. Na een of twee weken gaan de zaadjes ontkiemen, of wel: ze ontpoppen zich tot een vruchtbaar miniplantje. 

De kiemen verzorgen

Warmte blijft belangrijk tijdens het groeiproces – met een temperatuur van 20 graden groeien de kiemen het best. Probeer de temperatuur in huis dus ook zo te houden. Ook als de zaadjes aan het kiemen zijn, is water superbelangrijk. Hou de aarde dus steeds goed vochtig. Na weer een week of twee zijn de kiemen veranderd in kleine plantjes en klaar voor een nieuw avontuur.

De plantjes verpotten

Als de miniplantjes zo’n drie centimeter hoog zijn en minimaal twee blaadjes hebben, zijn ze groot genoeg om te verhuizen naar een echte bloempot. Vul een pot met aarde en maak gaatjes op ongeveer 10 tot 15 centimeter afstand met je vinger. Zet de plantjes erin – met de wortels naar beneden gericht – en vul de gaten weer met aarde. 

In een pot van 10 tot 15 centimeter kun je het best maar één plantje neerzetten. Heb je een grotere pot? Dan kun je er meerdere bij elkaar plaatsen, als er maar minimaal 10 centimeter afstand tussen de plantjes blijft. 

Tip: basilicum houdt niet van kou dus zet de potten niet te snel buiten. Zet ze bijvoorbeeld eerst een weekje in de schuur (bij het raam) en daarna pas buiten op een beschutte plek. Dat kunnen ze een beetje wennen aan lagere temperaturen. 

basilicum kweken

De basilicumplantjes verzorgen

Als de plant volgroeid is en volwassen, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Zolang de plant minimaal zes uur per dag kan genieten van (zon)licht en zijn worteltjes genoeg water krijgen, is het blij. Maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om je planten sterk en gezond te houden.

  1. Zorg dat de blaadjes niet nat worden als je ze water geeft, want dan gaan ze rotten.
  2. Krijg je plant bloemetjes? Haal die dan weg, want daardoor groeit je plant beter.
  3. Af en toe wat blaadjes plukken (snoeien) bevordert de groei ook. 
  4. Zie je gele blaadjes? Dat bekent dat je plant niet blij is. Hij krijgt te veel of te weinig water. Check dus altijd de aarde op vochtigheid.
  5. Haal sowieso altijd de gele blaadjes er meteen af. Die vragen namelijk veel energie waardoor je basilicumplant minder snel groeit. 
  6. En zorg bij heel warm weer voor extra schaduw en water. 

Snoeien!

Ook basilicum wil af en toe gesnoeid worden. En daar heb je gelukkig geen ingewikkeld gereedschap voor nodig, maar gewoon je handen. Zoals ik hiervoor al zei, is het goed om af en toe wat blaadjes te plukken. Maar doe dat wel strategisch. Als je de jongste toppen ‘oogst’, dan blijft je plant lekker vol en ‘bossig’. En haal zo nu en dan een topje van een van de scheuten af, want dan groeien er weer nieuwe vertakkingen aan.

Stekken met je basilicumplant

Je weet ondertussen dat je basilicum heel makkelijk kunt kweken. Maar ermee stekken is net zo eenvoudig. Pak een (schone) schaar, een glas water en de plant. Heb je alles bij de hand? Knip dan een paar stengels van minimaal tien centimeter van de plant en verwijder de onderste blaadjes. Zet de stengels nu in een laagje water en zorg ervoor dat alleen de steel zonder blad onder water komt te staan. Daarna ververs je het water dagelijks en je zult zien dat de steeltjes binnen een week of drie kleine worteltjes krijgen – dan zijn ze alweer klaar om te verpotten. Zo makkelijk is het!

basilicum plantje

Basilicum oogsten en bewaren

Gemiddeld doet een plant er 8 weken over om groot en sterk te worden. Is het zover? Dan kun je gaan genieten van jouw zelfgekweekte basilicum! En dat doe je door gewoon de blaadjes van je plant te plukken. That’s all!

Heb je basilicum over? Dan kun je het gerust een dag of twee in de koelkast bewaren. Invriezen kan trouwens ook, maar alleen in gepureerde vorm. Dan heb je meteen een goede reden om een overheerlijke pesto te maken. Eet smakelijk!